ANNONS

Nu ställer Reidar Falk ut i Smedjebacken. Av konstnärens totalt runt 160 alster får besökarna den här gången se en bråkdel av hans akrylmålningar föreställande landskap och natur.
Foto: Karin Diffner

“Bilderna har varit min livlina”

SMEDJEBACKEN. Nu ställer konstnären Reidar Falk ut i Arkivhuset, men egentligen vill han behålla alla sina tavlor. – Jag blir så kär i mina grejor, men problemet är att det blivit så mycket att jag måste göra mig av med en del, säger han med ett skratt.

Reidar Falk är född i Östersund, uppvuxen i Grängesberg och bor efter många år i Ludvika nu i Smedjebacken. Bildintresset fick han redan som liten grabb.
– I tioårsåldern brukade jag måla djur med vattenfärger och så tyckte jag om att rita av Albert Engströms bilder, berättar han när vi träffas i ateljén hemma i källaren på Parkvägen.

Redan som 14-åring började Reidar arbeta som yrkesmålare, något som fick förödande konsekvenser.
– Hela första sommaren gick jag och två andra pojkar och blymönjade vid en järnväg. Jag tror det hände något redan där; jag var ju inte färdigväxt.
Vad Reider tror hände är att ämnen i blymönjan och även lösningsmedel i dåtidens material påverkade hans hjärna. Detta gjorde att han senare fick hälsoproblem, bland annat med benen. Sedan 20 år tillbaka är rollator ett måste.
– Det var jobbigt i början, men bilderna har varit min livlina, säger han.

Under många år var svartvita fotografier Reidars huvudsakliga konstnärliga uttryck. Det resulterade bland annat i en bok med porträtt av människor från Ludvika finnmark och en om Dan Andersson som Åke Lundberg skrev texten till.
– När jag blev sämre i benen och darrig blev det både svårt och obekvämt att fota, så då återupptog jag måleriet, berättar Reidar.

Förutom fotografier och målningar i akryl består produktionen bland annat av grafik och lerskulpturer. Verken är ömsom abstrakta, ömsom illustrativa.
– Ibland tycker jag det är roligt att peta med detaljer och ibland använder jag kanske handen eller en svamp och bara fläskar på.
Resultatet kan överraska konstnären själv.
– Ibland blir det så fantastiskt att jag blir mållös. Jag tycker det är roligt att överraska mig själv, säger han med ett leende.
Varifrån hämtar du inspiration?
– Den bara flödar på. Jag är öppen och fri och leker med allt möjligt.

75 år gammal anser sig Reidar långt ifrån fullärd som konstnär. Numera får han också ny kunskap av sin yngsta dotter som gått i pappas fotspår och blivit bildlärare.
– Det är roligt att få lära sig nya saker.
Till och med 26 september ställer Reidar Falk nu ut i Arkivhuset i Prostparken. Men huvudsyftet är inte att sälja sina alster.
– Nej, jag har svårt att göra mig av med dem, men jag tror jag ska sälja några, i alla fall. Och så är det ju roligt att få visa upp bilder som man är nöjd med, fortsätter han.
Vernissage sker den 11 september mellan klockan 14 och 18.

Fakta/Reidar Falk
Ålder: 75 år.
Bor: På Stegelbacken i Smedjebacken.
Familj: Hustrun Gunnel och döttrarna Anette och Helene.
Intressen: Bilder. Att göra själv och att titta på andras.

Facebook

ANNONS

ANNONS