ANNONS

“Bevis på det som vi odlare redan visste”

Nu är det fortfarande skördetider och allt slit med plantering, grävning, gödsling och rensning ger utdelning. Trädgården är som ett enda stort skafferi och det är fullt upp med att hinna äta eller samla in det som ska lagras över vintern.

Men det dröjer inte länge förrän det börjar om igen och det är dags att planera inför nästa odlingssäsong, egentligen redan när första rutan i landet är skördad.
Då kommer suget igen, det går inte att stå emot. Vad skulle passa att odla här nästa säsong? Ska jag ta något som brukar fungera bra eller ska jag prova något nytt?
Det misslyckas nästan varje säsong med någonting, men det gör ingenting. Då har jag förhoppningsvis lärt mig något av det. Det brukar alltid vara andra grödor som klarat sig desto bättre.

Odling är otroligt populärt, det har blivit som en folkrörelse. Vi som upptäckt det fantastiska med odling har nog många anledningar till att vi vill fortsätta, trots att vi kanske ibland undrar varför vi håller på.
Men det finns självklara anledningar till det stora intresset, som glädjen att se hur grönsakerna växer och hur fint det är med alla blommor, eller att det ger bra motion, frisk luft och välgörande dagsljus att arbeta i landet, eller att det är både gott, giftfritt, miljövänligt och ekonomiskt att äta sina egna grönsaker med mera.
Men så finns det också vetenskapliga bevis på att just närkontakt med jorden får oss att må bra.

Doften av jord beror på att det finns små mikroorganismer i jorden som utsöndrar olika ämnen som är bra för oss människor. Olika bakterier har i studier visat sig vara bra mot depression och kan sänka stressnivåerna bland annat.
Kanske inte så konstigt att trädgårdsarbete på många håll används som terapiform.
Forskning visar även att träd avger för människan välgörande ämnen när någon kramar dem. Egentligen är ämnena ett skydd för trädet som tror det blivit angripet, men ämnen får människor att må bättre både fysiskt och psykiskt.
Hur många gånger har jag inte varit helt slut efter ett arbetspass i trädgården, eller en tur i skogen. Men ofta känner jag mig då SKÖNT trött och mår bra. Extra häftigt är det att veta att det inte bara är en flummig känsla, utan det har vetenskapligt stöd.

Facebook

ANNONS

ANNONS