ANNONS

Skate är kul tycker Alma, sex år. “Jag har åkt lite sedan jag var fem år”, säger hon.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Betongkullorna ser till att tjejerna får ta plats och ha kul i Avesta skatepark

AVESTA Tjejer vill och kan ta plats. Det bevisar nystartade Betongkullorna som har rullat igång verksamheten i Avesta skatepark. – Nu kör vi tjejskate vid sex tillfällen och här får alla vara med, både nybörjare och de som åkt tidigare, säger initiativtagaren Alexandra Brislund från föreningen Local Skate i Avesta.

Initiativtagaren Alexandra Brislund var jätteglad över uppslutningen och ser fram mot en fortsättning med Betongkullorna.
Betongkullorna har satt tjejer i rullning.
I förra veckan var det premiär och det blev en solig start i skateparken som var fylld av aktiva brädåkare och killar på kickbike. Under en timme var det dock tjejerna som tog plats och killarna fick hålla sig lite på avstånd.
Skateparken är alltid öppen och Alexandra Brislund berättar att de inte kan stänga för att ge plats åt tjejerna.
– Vi ber snällt om respekt från övriga. Det kan kännas lite läskigt att ge sig ut bland alla killar och killar i grupp på kickbike är ett problem. Det har inte alltid koll. Därför är det jättekul att köra igång en tjejgrupp och vi lånar ut både brädor och hjälmar, säger Alexandra Brislund som var en av dagens tre coacher.
– Idag har vi extrahjälp av Jennifer som är gäst och vi har både skateboard och hjälmar för den som vill låna, säger Alexandra innan hon samlar alla skatesugna och pirriga tjejer som är redo med brädan.
Det är blandade åldrar och Alexandras dotter Alma som är sex år hör till de yngsta. Ett par modiga mammor ville också testa på balansen samtidigt som de stöttade sina döttrar.
– Vi ska peppa och hjälpa varandra men framförallt ska vi ha fantastiskt kul och några kommer garanterat att ramla men det hör också till, säger Alexandra och får med sig gruppen ner i betonggropen.
Ida, 13 år, är en av dagens coacher och på frågan varför tjejgrupper behövs blir svaret:
– Det blir lugnare och vi kan ta plats lite mer samlat. En del killar kör bara på och det är svårt att träna när man hela tiden måste ha koll.

Vad är svårast med skate?
– Först är det balansen och sedan att man hindrar sig själv. Man tänker att man inte klarar vissa moment men det gäller att utmana sig själv, säger Ida.
Det behövs både benstyrka och kroppskontroll och så en hel del mod när man skatar och modiga var samtliga tjejer. Alla testade, någon ramlade och vissa hade lite mer koll än övriga men framförallt såg de ut att ha kul.
– Det är viktigt att våga ramla och det hör till, säger Alexandra medan hon ger stöd och hjälp till en av de yngre deltagarna.
Pandemin har satt stopp för såväl tävlingar som övriga arrangemang, men nu är förhoppningen att kunna genomföra en del event.
– Tanken är att vi ska kunna köra olika event med bara tjejer. I sommar är planen att möta ett annat gäng från Gävle, men det beror på hur det ser ut med corona.
Alexandra Brislund har dock ett mål klart för sig:
– Betongkullorna ska bli ett namn att räkna med och hela Sverige ska få veta att vi finns i Avesta, säger hon och ler.

Rullande historia
Skateboarden uppfanns av surfare i Kalifornien i USA på 1950-talet. Anledningen var att de skulle ha något att träna på när det var för kallt i vattnet eller när det inte fanns några vågor.
Under 1970-talet kom skateboarden till Sverige medan den förbjöds i Norge mellan 1978 och 1989.
Det mest kända skateboardtricket kallas för ”Ollie” och innebär att få skateboarden att hoppa upp från marken. Tricket uppfanns 1976 av Alan Gelfrand som kallades just Ollie. Inom skateboard-kulturen finns många samlare och vissa klassiska brädor med speciell grafik kan vara värda 70 000 kronor.

Källa: Tekniska museet

Skaderisker
Varje år söker tusentals personer vård på grund av att de skadar sig när de åker skateboard. Av dem är 85 procent killar och de flesta i åldrarna 11–18 år. Oftast är det brist på användning av hjälm och annan skyddsutrustning som gör att man skadar sig.
Nästan 90 procent av skadorna uppstår genom fall, medan nio procent uppstår när man kör på någon eller något.
Källa: NTF

Facebook

ANNONS

ANNONS