Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Brunnsjöns vintervänner
Eldsjälarna i Brunnsjöns Vintervänner har haft en besvärlig vinter hittills med de ständiga väderomslagen. Nu hoppas gänget på en fin avslutning av säsongen – med Brunnsjödagen den 18 februari som höjdpunkt. Här ses tre av eldsjälarna, Lars Melén, Kenth Engström och Hans Pernsjö, tillsammans med hunden Balder, vid några av de sparkar som finns att låna för att ta en tur på Brunnsjöns is.
Foto: Pär Sönnert

Besvärlig vinter för Vintervännerna – som härnäst laddar för Brunnsjödagen

HEDEMORA. Eldsjälarna i Brunnsjöns Vintervänner har haft en besvärlig vinter hittills. De ständiga väderomslagen har inneburit stora svårigheter med att göra fina skridskobanor på Brunnsjöns is. Nu hoppas gänget på en fin avslutning av säsongen – med Brunnsjödagen den 18 februari som höjdpunkt. “Vi har ett nytt tänk med dagen i år, det blir mer fokus mot aktiviteter för barn”, säger Lars Melén.

Tre av Vintervännerna möter upp Lokalt i:s utsände vid parkeringen på Västkustsidan.
– Här borta ser du sparkarna, det är nästan det enda som har fungerat bra denna vinter. Vi började med detta förra vintern, vi efterlyste sparkar som folk ville skänka till oss och fick in ett 30-tal direkt. Sedan har vi rustat upp sparkarna och målat dem gröna, berättar Lars Melén.

Sparkarna är utställda på två platser, dels på Västkustsidan, dels på andra sidan sjön – på Brunnsjölidensidan.
– Vi har nyligen fått in en ny dos med sparkar. Vem som helst kan komma hit och låna en spark och ta en tur på sjön, säger Lars Melén.

Brunnsjöns vintervänner
Lars Melén (med hunden Balder), Kenth Engström och Hans Pernsjö visar upp skylten med Brunnsjöns Vinterarena, som finns på Västkustsidan av sjön. Detta blir centrum för Brunnsjödagen den 18 februari. Foto: Pär Sönnert

Hur har vintern varit för er?
– Inte roligt alls. I början av vintern var det perfekta förhållanden men sedan kom dessa temperaturskiftningar. Normalt sett drar vi banor runt hela sjön men det har inte gått i år. Isen är tjock men dålig, med mycket stöp, berättar Hans Pernsjö.

Söndagen den 18 februari arrangerar Vintervännerna Brunnsjödagen med massor av aktiviteter på Brunnsjön.
– Centralplatsen blir här, på Västkustsidan. Vi utgår härifrån med grill, korv och servering med bland annat kaffe, säger Lars Melén.

Brunnsjön i Hedemora
Vintern har varit besvärlig för eldsjälarna i Brunnsjöns Vintervänner som har haft svårt att få till fina skridskobanor runt sjön. Foto: Pär Sönnert

En aktivitet under dagen blir så kallad strykjärnscurling, där man helt enkelt använder strykjärn för att spela curling med.
– Det finns ett gäng som sysslar med det och de har varit här tidigare. Här intill blir det ett barnområde där man kan åka spark eller spela hockey. Vi har även ett område med livräddning där man kan prova att ta sig fram med isdubbar och livlina. Vi diskuterade att såga upp en vak men bestämde oss för att skippa det, för att inte riskera att det förblir öppet så att någon trillar i framöver, säger Lars Melén.

Sparkar på Brunnsjön
Brunnsjöns Vintervänner har fått in flera sparkar som de har rustat upp, målat gröna och ställt ut vid Brunnsjön så att besökarna kan låna en spark och ta en tur på sjön. Foto: Pär Sönnert

Så kallade bobbycars går det också att åka på.
– Det är Pelle Ferner, från SMK Hedemora, som håller i det. Han är en frisk fläkt här. Sedan kommer modellflygarna tillbaka, de är trogna gäster här. Vid klart väder har vi även haft riktiga flygplan som har landat på sjön under Brunnsjödagen, vi får se hur det blir med det i år. Vi ska även snickra ihop en karusell, en konstruktion där man sitter i en släde som åker runt i cirklar, säger Lars Melén.

Vintervännerna bildades 2010 och har arrangerat Brunnsjödagen ett tiotal gånger. Vid ett par tillfällen har man fått ställa in.
– Då har väderförhållandena spelat oss ett spratt. Som det ser ut just nu ska det inte vara några problem, det värsta är om det skulle komma jättemycket snö eller regn före den 18:e, säger Lars Melén.

Brunnsjön i Hedemora
“Isen är tjock men dålig, med mycket stöp”, berättar Hans Pernsjö om läget på Brunnsjön. Foto: Pär Sönnert

För ett par år sedan fick Brunnsjöns Vintervänner ta emot Hedemora kommuns kulturpris. Eldsjälarna gläds över att Hedemoraborna hittar till Brunnsjön under vintern.
– Detta har blivit en självklar ingrediens i Hedemoras vinterliv, vi skapar förutsättningar för folkhälsan. Folk kommer hit med rullatorer från stan, lånar en spark och tar en tur på sjön. Det är jättekul att de hittar hit, inte minst med tanke på hur mycket tid vi lägger ner på att hålla banorna i skick, säger Lars Melén.

Brunnsjöns vintervänner
Förra vintern började Brunnsjöns Vintervänner med sparkprojektet. “Vi fick in ett 30-tal direkt”, berättar Lars Melén. Foto: Pär Sönnert

Framöver hoppas Brunnsjöns Vintervänner på att få bygga ett förråd vid parkeringen, för att slippa frakta sparkarna och annat material fram och tillbaka.
– Vi har nyttjanderätt att få vara här och vi har skickat in en ansökan om bygglov för att få bygga ett förråd bakom pumphuset. Länsstyrelsen ska ju säga sitt också, med tanke på strandskyddet, säger Hans Pernsjö.

Brunnsjöns vintervänner
Den 18 februari arrangeras Brunnsjödagen med massor av aktiviteter, i år med fokus på barnfamiljer. Foto: Pär Sönnert
[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,366453"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!