Kerstin Mood och Minéa Funk är redo för besök och hoppas på en bra sommar. “Det blir massor med evenemang och aktiviteter och det ser vi fram emot”, säger Minéa Funk som är turismsamordnare.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Besökscentrum guidar till sommarens upplevelser

NORBERG Årets sommar i Norberg kommer att fyllas av många evenemang och upplevelser. Besökscentrum vid Nya Lapphyttan har all information och turismsamordnare Minéa Funk ser fram mot en sommar utan restriktioner.

Gunnel Svedberg och Anette Albertsson är aktiva i hembygdsföreningen och kan konsten att baka tunnbröd. “Vi kommer att vara på plats i bagarstugan både under Myrbergsrallyt och vid midsommarfirandet”, säger Anette Albertsson.
Claes Ericson, bergsingenjör och ledamot i Jernkontorets bergshistoriska kommitté tillsammans med Eva Hjärthner Holbar och Björn Björck.
Eva Hjärthner Holbar, ordförande i föreningen Järnet på Lapphyttan, undersöker blästerugnen tillsammans med Björn Björck (liggande), och Göran Holbar.
– I år blir det många evenemang och aktiviteter då vi återgått till mer normala förhållanden och vi vill verkligen visa vilken pärla Norberg är, säger Minéa Funk.
Tillsammans med Kerstin Mood, som jobbar med kulturmiljöer och turistinfo är Minéa Funk ofta på plats i Besökscentrum. Tillsammans med Nya Lapphyttan utgör Besökscentrum Bergslagens medeltidsmuseum. Här finns allt som är värt att veta om bygden och dess kulturmiljöer och den som vill stanna på platsen har mycket att uppleva.
Förutom Nya Lapphyttan finns Karlbergs hembygdsgård och ett 20-tal hus med olika teman, bland annat bagarstuga och smedja, sadelmakeri, skomakeri, bergsmansgård med mera. Här finns också en örtagård liksom en stor lekplats för barnen.
– Hembygdsgården brukar också ha kaffeservering under juli, säger Minéa Funk.

Myrbergs verkstad serverar en anrik motorhistoria med permanenta utställningar
– I år firar Myrbergsrallyt 30 år och är tillbaka på rätt datum, den 18 juni. De senaste två åren har pandemin satt käppar i hjulen och ändrat både startdatum och rutt, säger Minéa Funk.
Hon berättar att Besökscentrum kommer att öppna den 11 juni och sen är det öppet fram till och med den 11 september.
– Under våra öppettider kommer också husen i Nya Lapphyttan att vara öppna, men själva området är öppet året om.
– I år blir det också sommarteater i Klackberg, något som var planerat redan förra året men då fick det ställas in. Lite roligt är att de castat en lokal tjej till föreställningen.

Minéa Funk berättar att Klackberg är ett populärt utflyktsmål dit folk kommer för att vandra och upptäcka kulturhistorien.
– Den 2 juli inleds Järnruttenveckan med flera aktiviteter på våra tolv besöksmål. Norbergsfestivalen sammanfaller med Järnruttenveckan och förutom musik och arrangemang vid Mimervalen blir det även spelningar i byn i år, säger Minéa och fortsätter:
– Handlarna brukar också ha lite extra satsningar under juli med pop up-events. Vi har också Engelsberg Norbergs Järnvägshistoriska förening, som är en del av ekomuseum, och de kör sina turer under hela sommaren.
Minéa berättar att de avslutar med Sommarboken i samarbete med region Västmanland.
– Sommarbok i Bergslagen kommer att vara det största av våra egna projekt. Det arrangerades för första gången förra året och det blev otroligt uppskattat med författarbesök, boksigneringar med mera.
– Allt däremellan hoppas vi förstås på många besök även när det inte är några arrangemang. Både Elsas och Klockargården är tacksamma besöksmål och många tar sig också ut i naturen. Länsstyrelse och kommun har gjort flera satsningar på naturreservat och vandringsleder.
Minéa Funk konstaterar att det är mycket spännande på gång till hösten också men återkommer till det lite senare.

För att bevara Nya Lapphyttan finns föreningen Järnet på Lapphyttan, som bland annat arrangerar workshops på hyttbacken, hjälper till med arbetskraft vid järnförsök och arrangerar utställningar. Den här dagen är föreningens ordförande Eva Hjärthner Holbar på plats tillsammans med Björn Björck, vice ordförande och Göran Holbar kassör samt tekniker Tomas Classon.
– Vi ska göra ett försök med järnframställning i morgon (läs förra lördagen) och det krävs lite förberedelser, säger Eva Hjärthner Holbar.
Den gamla blästerugnen behöver ses över och Göran Holbar ser till att täta sprickorna.
– Det krävs lite översyn innan vi kan köra igång, säger Göran och kikar in i ugnen och konstaterar att det ser bra ut.
– Det här gör vi tre helger per år och vi kommer även att vara på plats under Järnruttenveckan i juli, säger Eva Hjärthner Holbar.
Då kommer man att jobba med färskning i storsmedjan och det handlar om att omvandla tackjärnet till smide.
Färskning är den process inom järnmetallurgin vid vilken kolhalten i tackjärn sänks till de nivåer som gör järnet smidbart. Genom oxidation tar man bort kol för att få järnet smidigare. Det tackjärn som kommer direkt från masugnarna innehåller vanligtvis cirka fyra, fem procent kol, och är för sprött för att smidas, valsas eller härdas. Genom färskningen sänks kolhalten så järnet blir möjligt att bearbeta.

Hur länge har föreningen funnits?
– Vi bildades 2004 med syfte att utveckla och levandegöra den kunskap som finns om medeltida järn och järnframställning, säger Eva.
Göran Björck konstaterar att de vet vad dåtidens smeder gjorde men inte hur de tänkte.
Försöken arrangeras och genomförs av föreningen Järnet på Lapphyttan i samarbete med Jernkontoret. Här ingår bland annat Claes Ericson som är bergsingenjör och ledamot i Jernkontorets bergshistoriska kommitté liksom i utskottet.
– Jag har bott i Norberg tidigare men numer är det i Stockholm, säger Claes Ericsson.

En kort promenad från Lapphyttan ligger bagarstugan där tunnbrödsbaket är i full gång. Det är Gunnel och Anders Svedberg som bakar tillsammans med Anette och Eilert Albertsson. Samtliga är medlemmar i hembygdsföreningen som arrangerar tunnbrödsbaket.
Den som missade försäljningen under Tunnbrödets dag får en ny chans under Myrbergsrallyt liksom vid midsommarfirande i Karlberg.
Norberg är redo för upplevelser och en sommar fylld av olika evenemang.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS