Hedemora Energi avråder kunder att ta snabba lån för att betala fakturan.
Foto: Dreamstime

Begär avbetalning på elfakturan

HEDEMORA. Hedemora Energi uppmanar de kunder som inte kan betala sin faktura att kontakta dem, eller det elbolag de köper sin el ifrån. Redan innan fakturorna delades ut hörde många av sig.

Denna vecka har de flesta fått sin elräkning för december månad. December var en dyr månad, och för den som har rörligt pris kommer höjningen, jämfört med tidigare månaders fakturor, att bli kännbar.
Kostnaden styrs av förbrukningen, men snittpriset per kwh dubblerades, från 130,88 till 269,02 öre/kWh.
– Det är bättre att ringa oss så vi gemensamt kan kika på en avbetalningsplan, än att bara lägga sin faktura i en låda, eller ta dyra kortsiktiga lån för att betala. Det här är förstås ingen lösning som ska användas lättvindigt, och fakturan kommer att behöva betalas, men vi vill betona att det finns hjälp att få om januari är en tuff månad, säger Hedemora Energis säljchef Kristina Backlund.

Kristina har sett ett ökat tryck från kunder som inte kan betala sin elräkning.
– Folk ringer och ber om anstånd om sina fakturor och vi har möjlighet att erbjuda det. Vi har väldigt stor förståelse för att det kan vara tufft. Det är alltid så att vi har ett flöde med folk som ringer och ber om anstånd, men nu är det extremt. Vi har kunder som ringer och ber om att få skjuta upp fakturor som bara är på några hundralappar. Det signalerar att det är väldigt tufft och marginalerna är otroligt små.
Antingen kan kunden skjuta upp sin faktura kostnadsfritt i två månader, alternativt tar Hedemora Energi kontakt med Svea Ekonomi som lägger upp en avbetalningsplan.
– Då är det viktigt att komma ihåg att det blir en uppläggningskostnad på 170 kronor och dessutom en faktureringsavgift på 60 kronor per faktura. Så det är inte gratis att skjuta upp fakturan på det sättet, men ibland är det kanske det bästa alternativet.
Fler kalla vintermånader gör att den som redan har svårt ekonomiskt kan hamna i ännu värre knipa, men Kristina ser en ljusning.
– Många ser fram emot elstödet som möjligtvis kan hjälpa dem att ”komma i fas”, hoppas hon.

Facebook

Populärt på webben