Det senaste året har antalet bedrägerier mer än dubblerats i Säters kommun. Även i Hedemora har dessa brott ökat.
Foto: Sara Flodin

Bedragare jobbar utifrån ”kvantitet”

SÄTER De senaste åren har bedrägeribrotten mer än dubblerats i Säters kommun. För två år sedan anmäldes 23 bedrägeribrott och förra året 53 stycken. De senaste fem åren har 196 bedrägeribrott anmälts i Säter. – Det är 196 för mycket, anser kommunpolis Erik Gatu.

– Tittar man på det här över tid pendlar det med 30 till 50 brott per år och det är mycket. I den här brottsligheten så tror jag vi har en hel del dold brottslighet, att personer utsätts för brott som inte anmäls, tror Erik och påpekar att bedragare är oerhört skickliga.
– De lever på att luras och är oerhört framgångsrika på det. De inger förtroende och är trevliga. Deras affärsidé är att ”vinna över” den de försöker lura.
Kommisarien tycker inte att den som blivit lurad ska skämmas för det.
– Jag tror det finns ett mörkertal med personer som känner ”hur kunde jag bli lurad”. Återigen, de som håller på med dessa bedrägerier är oerhört skickliga, upprepar Erik.
Den vanligaste typen av bedrägerier är kontokortbedrägerier utan ”fysiskt kort”.
– Det innebär att bedragaren lyckas komma över uppgifterna på ett betalkort och nyttjar kontot utan att ha tillgång till kortet.
Bedragarna gör så kallad ”vishing”, de skickar ut mejl där personen uppmanas att fylla i kortuppgifter.

Kommissarie Erik Gatu uppmanar den som blivit utsatt för bedrägeri att anmäla detta till Polisen. Foto: Privat

– De flesta går inte på detta, men bedragarna jobbar utifrån ”kvantitet”. Om 100 personer får ett sådant mejl går kanske inte 95 procent på detta, men det räcker med att någon eller några ”går i fällan” för att det ska vara lönsamt.
– Man kan bli lurad och tro att det är ett företag som man brukar handla ifrån. Det kan vara ett mejl som ser ut att komma från en bank, men bankerna skickar aldrig ut sådana mejl.
Kommunpolis Erik Gatu säger att bedragarna är ytterst kreativa personer som hela tiden ligger ett steg före.
– Det handlar om att hitta nya vägar för att luras.
Erik har hört talas om kapade Facebook-konton som används av bedragare för att ta kontakt med sitt offer.
– Det gäller att vara vaksam, men det kan vara svårt om det kommer ett messenger-meddelande från ett namn som man känner igen.
Han uppmanar den som får ett misstänkt meddelande från en vän att ringa personen för att kontrollera om kontot är kapat.
– Vid minsta tveksamhet, låt bli att svara, uppmanar Erik.
– De här bedragarna är ju fullständigt samvetslösa så man kan, med väldigt gott samvete, lägga på luren, låta bli att släppa in dem i sin bostad eller svara på meddelanden, när man får en känsla av att något inte stämmer. De väljer ut det vi kallar för ”lämpliga offer”. Det gör den här typen av brott ännu fulare, tycker Erik och påtalar att banker och företag skickar inte ut begäran om kontouppgifter eller inloggning på bank-id.

En av Falu lasaretts patienter har blivit uppringd av bedragare som utgett sig för att vara vårdpersonal från just den avdelning som personen precis besökt. Bedragaren har, via telefon, uppmanat patienten att signera sin e-legitimation för att få en ny tid. Erik har en teori om bakgrunden till detta.
– Min tanke är att när bedragaren ser en person komma ut från en avdelning, vet bedragaren var personen varit. Därefter följer de efter för att se registreringsnumret på personens bil. Eftersom det är en offentlig uppgift är det lätt att ta reda på vem som äger bilen.
Bedrägerier sker även ”fysiskt” i ”verkliga livet”.
– De knackar på dörren och säger att de vill titta på elementen, så det inte är en vattenläcka, förklarar Erik som ett exempel.
– När de väl är i bostaden stjäl de.
Ett annat ställe är i butiken. Erik uppmanar att den som ska handla bör vara oerhört noga med att ingen ser kortkoden.
– Det händer inget där, men på vägen hem kan bedragaren komma fram med en karta och be om hjälp att hitta. De står nära och har järnkoll på vad betalkortet är nerstoppat så de kan förse sig med detta.

Erik förklarar att all brottslighet utvecklas.
– När vi täpper till ett ställe hittar de, som vill begå brott, nya ”vägar”. Det vi kallar för ”motiverade gärningsmän” har alltid funnits och kommer alltid att finnas, men man kan sänka deras motivation genom att göra sig själv till ett mindre lämpligt offer, uppmanar Erik.
Många äldreföreningar visar ett stort engagemang att informera sina medlemmar för att de inte ska hamna i bedragarens fälla.
– Det finns ett intresse att få informationen, vilket är bra, säger Erik som gärna besöker dessa föreningar när tid finns.
Kommissarie Erik Gatu uppmanar den som blivit lurad att höra av sig för att göra en anmälan.
– Det kan vara pusselbiten som vi behöver för att komma åt de här bedragarna.

Polisens tips för att undvika bedrägerier:
Bedrägerier på stan:
Håll för med handen när du slår in pin-koden till kortet.
Stoppa kortet i din plånbok som du lägger i innerfickan i väskan eller jackan.
Var uppmärksam när du handlat. Någon kan försöka ta ditt kort.
Förvara inte bankkortet tillsammans med pin-koden i plånboken.

Bedrägerier i hemmet:
Var kritisk när du blir kontaktad av okända personer, tveka inte att stänga dörren eller lägga på luren om du känner oro.
Släpp inte in okända personer i ditt hem innan du fått kontrollera att personerna är de som de utger sig för att vara.
Inga seriösa företag som besöker dig hemma kräver betalning på plats. Be om en faktura.

Bedrägerier på nätet:
Använd aldrig e-legitimation eller lämna ifrån dig koder från din bankdosa på uppmaning av någon annan. Ofta ber bedragaren om upprepade identifikationer.
Lägg på luren om du blir osäker på vem som ringer. Ring i stället tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.
Klicka aldrig på länkar som kommer via e-post eller sms, om du inte känner igen avsändaren.
Om du blir osäker på vem som skickat en bifogad fil till dig, klicka inte. Den kan innehålla virus.

Om du drabbas:
Polisanmäl och ta stöd av personer i din närhet.
Källa: polisen.se

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS