ANNONS

Petra Laewen och Michaela Sundelin driver Women Ahead.
Foto: Privat

Banar väg för kullorna

StyrelseAkademien Dalarna och Women Ahead inleder ett samarbete för att locka fler kvinnor att söka sig till styrelseposter och ledande positioner.

StyrelseAkademien är Sveriges största nätverk samt ledande forum för opinionsbildning och professionell utveckling av ägare och styrelseledamöter avseende styrelsearbete. StyrelseAkademien Dalarna ansvarar för region Dalarna.
Petra Laewen och Michaela Sundelin driver Women Ahead. Det är en rekryteringsbyrå som ska vara det självklara valet vid rekrytering när företag önskar en modern och jämställd organisation med mångfald, oavsett position, som på sikt leder till ökad lönsamhet och ett modernare företag inom svenskt näringsliv. De letar aktivt efter de absolut bästa kvinnliga medarbetarna och kandidaterna.

De flesta branscher vill upplevas som moderna och framåtskridande, men alldeles för ofta väljs kvinnlig kompetens bort eller så är det knappt några kvinnliga sökanden. Något som också tydligt framkommer i en nyligen släppt rapport från Allbright, som visar att trots att jämställdheten i börsens ledningsgrupper sakta förbättras, står styrelserna helt stilla för tredje året i rad.
Ett annat exempel är andelen kvinnor i ledande positioner i techbolag endast är 29 procent, och att bara två av de techbolag som ingår i undersökningen har en jämställd ledningsgrupp.
Lika illa är det på linjeposterna, där skrala tolv procent är kvinnor, vilket i förlängningen skapar ett annat problem: Det är från linjeposterna som bolagen ofta hämtar nästa vd.

I Dalarna är det 17 procent (våren 2020) kvinnor i bolagsstyrelserna.
Tanken på att starta en rekryteringsbyrå kom 2016. Petra arbetade då på TDC som var väldigt mansdominerat. Hon tog fram statistik. I oktober det året hade andelen kvinnor i hennes sektor gått ned från 30 procent till 27.
“Det gjorde mig frustrerad och jag funderade på varför det inte fanns några rekryteringsföretag som lyfter frågan. Jag hade själv suttit i ledande positioner i tolv år och fick då aldrig kvinnliga förslag presenterade för mig till de roller vi sökte. Och när utvecklingen går bakåt, då måste något göras.”

Facebook

ANNONS

ANNONS