ANNONS

Emma Rehn visar exempel på en övning i hennes Barre-pass som är fokuserat mot funktionell helkroppsstyrka.
Foto: Rebecca Linder

Balettinspirerad träning allt mer populär

AVESTA. Balettinspirerad träning, så kallad Barre, blir allt mer populärt och olika pass poppar upp på träningsanläggningarna.

Emma Rehn är instruktör på Hälsoverket i Avesta och var en av dem som hakade på trenden och hon sätter nu ihop egna balettinspirerade styrkepass.
– Passen är väldigt populära och de är ofta fullbokade, säger hon.

Träningsformen Barre är dock ingen ny företeelse utan har hela 60 år på nacken och grundades av dansaren Lotte Berg, verksam i London. Hon råkade ut för en bilolycka som skadade hennes rygg. Och det ska alltså ha varit under rehabiliteringen som hon uppfann denna träningsmetod. Träningsformen utgår från balett som sedan blandas med pilates, funktionell träning och yoga. Oftast tränar man vid en klassisk balettstång, men det finns också övningar med pinnar, viktstång och matta. När Emma Rehn hörde talas om träningsformen blev hon direkt intresserad.

– I gymnasiet så gick jag individuellt val dans och då hade vi bland annat lite balett. Sen har jag tittat mycket på youtube-klipp och fått inspiration till att sätta ihop ett eget pass. Inriktningen på mina pass är balettinspirerad träning och helkroppsstyrka, berättar Emma.
De använder sig inte av balettstång som i klassisk Barre. Istället använder de lättare vikter, matta och gummiband.
– Man tränar mycket bålstabilitet, rörlighet, balans och uthållighet, säger Emma Rehn.

Tanken med Barre är att bli starkare och smidigare. Och genom att träna detta regelbundet får man slanka muskler och bättre hållning. Trots att det är en träningsform som funnits sedan 1959, så sägs Barre-boomen ha kommit efter att filmen The Black Svan släpptes 2010, i alla fall i USA. Till Sverige kom träningsformen några år senare.
– Träningsformen passar alla, från nybörjare till vältränade eftersom man alltid kan anpassa övningarna utefter sin egen fysiska förmåga, säger Emma.

Emmas pass är 35 minuter och inleds med uppvärmning och sedan tränar bålen, benen, armar för att avslutas med ett litet med koreograferat block samt en lång stretch på 12 minuter.
– Men vi göra inga direkta danssteg utan använder oss av balettens olika positioner och gör sedan lite olika övningar i takt till musiken, förklarar Emma.

Publicerad i Annonsbladet vecka 06 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS