ANNONS

Invigningen av konstverket Droppen får inleda den fyra dagar långa 100 års festen. Stina Lundkvist, Anna-Lena Pligg, Johannes Kotschy och Ing-Marie Pettersson Jensen säger att det är ett brett program som erbjuds under Stadsfesten
Foto: Mikael Eriksson

Avesta 100 år ska firas i dagarna fyra

AVESTA. Nu ska Avesta 100 år firas, och det med en fest som varar i dagarna fyra. – Målsättningen är att det ska finnas något för alla, säger Johannes Kotschy.

Stadsfesten inleds redan på torsdagen med invigningen av konstverket Droppen mellan stadshusparken och Avesta Galleria. Tidigare i somras invigdes parken runt Droppen, men då var inte allt klart så att även den kunde invigas. Men nu så är turen kommen till det rostfria konstverk som kommunen fått i gåva av Jernkontoret.
– Den är värd att uppmärksammas, säger kulturchef Ing-Marie Pettersson Jensen.

Under fredagen höjs tempot med fler arrangemang. I biblioteket kompletteras den konstutställning som nu finns där med en utställning med texter. Författare är 52 elever i årskurs 7 i Avestas skolor.
– De har fått skriva hur de ser på Avesta och vad de vill i framtiden, säger Ing-Marie Pettersson Jensen.
Inspiratör har författaren Torgny Carnstedt varit.
Kommunens olika verksamheter kommer att ha öppna hus. Det blir alltså möjligt att kika in hos förskolor, äldreboende och Tillväxt Avesta bland annat.
Sportparken kommer att fyllas med allehanda aktiviteter och Sportoteket flyttar ut med sina saker.
Dagen avslutas på Karlfeldtsgården med Jularbos Vänner som bjuder på en konsert. I gruppen ingår bland andra Nils Fläcke och Lena Jularbo-Brauner.

Tyngdpunkten är lagd till lördagen. I föreningen SKÅJ:s regi kommer det att köras med ångtåg mellan Avesta centrum och Horndal. En tur på förmiddagen och en tur på eftermiddagen.
I centrala Avesta blir det allt från fantåg och Motorhappening med Masarna till Matmarknad, som är ett smakprov på kommande Skördefest, Blåljusdag, konsert med Miss Li och högtidstal av bland andra landshövding Ylva Thörn. 2000 festluncher ska serveras, Johannes Kotschy säger att det är först till kvarn som gäller. Under den kommande veckan kommer festmåltiden även att serveras på kommunens skolor och äldreboenden. Generalkonsul Axel Ax:son Johnson får nu en platta nedlagd vid Lilla Torget och det i närvaro av bland andra hans sonsondotter Viveca Ax:son Johnson.

Festen avslutas under söndagen med ett fikarally där gammelgårdarna i Folkärna och Grytnäs samt Horndals brukspark medverkar.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 35 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS