De i Järfälla boende exilkullorna Wilma och Olivia Jacobs Hanefors har Smedjebacken och Rättvik i ådrorna. Därtill är de 8- respektive 12-åriga tjejernas namn båda fortsatta favoriter på topplistan över förnamn i statistiken för 2019. Mamma Marit kommenterar: “Vi hade ingen särskild strategi, båda namnen är resultat av att jag och deras pappa Kalle snubblat över något vi sedan etablerat känsla för. Det är vackra, mysiga namn, tycker vi.”
Foto: Sonny Jonasson

Astrid Lindgren regerar i Dalarna

DALARNA Slitstarka favoriter och individuell särprägel. Mönster som kan skönjas vid en djupdykning i det hav av namn som tilldelades generation 2019.

I Dalarna regerar evigt älskade Astrid Lindgren.
– I princip alla namn från hennes filmer dyker ofta upp på topplistorna, bekräftar namnforskaren Katharina Leibring.

Rikets vanligaste namn 2019 är för nyfödda flickor Alice, och för nykläckta pojkar Lucas. Statistiska centralbyråns (SCB) kartläggning av knoddars förnamn visar också att toppskiktet under tämligen lång tid hemsöks av just dessa namn samt ytterligare ett gäng välbekanta diton med tätkänning. William, Liam, Olivia och Astrid är några av dem.
Katharina Leibring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala, har under många år följt blågula tecken i tiden tillhörande våra tilltalsnamn.
– Under större delen av 2000-talet har flertalet namn hängt med länge i toppen, och det är lite fascinerande.
– Generellt sett råder dock större bredd, det är inte lika stort antal som får samma namn jämfört med tidigare. Vi har även levt i några årtionden där individualismen och det egna varumärket förstärkts, och det är egenskaper som kan bäras av namnet.

Katharina förklarar att man inte nödvändigtvis väljer ett väldigt ovanligt namn för att kommunicera detta. Snarare nyttjas namnmässig experimentlusta med redan existerande verktygslåda.
– Man vill gärna ge sitt barn ett unikt namn, vilket visas via en vilja till variation, främst i stavningen. Elicia, som variant på Alicia, har exempelvis dykt upp.
– Man kan också skönja både kort- och långlivade trender. “Idol”-Minnah förstärkte 2010 uppgången för detta namn, men trenden vände redan året efter.

På topplistan märks påfallande många tvåstaviga namn?
– Ja, det är mycket tvåstavigt i topp, främst bland flickorna där a-ändelsen är arketypisk i flertalet språk, säger Katharina Leibring.
– Uttalet i sig spelar också in, att föräldrarna tycker ljudföljderna är tilltalande, utvecklar hon.
Associationer av historisk och politisk börd kan också starkt påverka ett namns popularitet i endera riktning.
Katharina exemplifierar:
– Adolf är i det sammanhanget ett namn som nästan dött ut. Josef var ju ett namn på en annan tyrann, men där kan andra konnotationer till bland annat religioner bidragit till att det inte tynat bort.

Vidare upplyser Leibring att det för närvarande pågår ett ärende där Skatteverket överklagat i strävan att ett barn ej ska få bära ett namn bestående av blott en bokstav.
– Vi fick en ny namnlag för några år sedan, i syfte att strama upp lite. Uppfattningen var att det tidigare godkänts lite vad som helst på namnfronten, redogör hon.

Och avancerar genom att öppna en dörr till det förflutnas familjefärgade avtryck på framtiden.
– Vi brukar prata om en tregenerationsregel, berättar Katharina.
En regel som i praktiken innebär att den egna åldersgruppen samt morsan och farsans dito gärna ratas till fördel för mor- och farföräldrarnas generation.
– Det är ofta dit man går för att leta namn, konstaterar Katharina Leibring.
En tillbakablick som emellertid ej givit någon drastisk ökning av dubbelnamn.
– Nej, dubbelnamnen blir alltjämt färre, främst på pojksidan där det i runda slängar bara är cirka 20 om året som får ett så att säga äldre dubbelnamn.
– Hos flickorna ser vi däremot hur exempelvis Maj-Lis och Ronja-Lo börjar ta plats i statistiken.

I Dalarna är det dubbelt “Emil i Lönneberga” på förstaplatsen, där Alfred respektive Alma under fjolåret landade på födelseattester för små masar och kullor.
– Astrid Lindgren är ständigt populär. I princip alla namn från hennes filmer dyker ofta upp på topplistorna, bekräftar namnforskaren Katharina Leibring.

Namn på nyfödda, topp 10 i Sverige, 2019
Pojkar
1. Lucas
2. Liam
3. William
4. Elias
5. Noah
6. Hugo
7. Oliver
8. Oscar
9. Adam
10. Matteo

Flickor
1. Alice
2. Olivia
3. Astrid
4. Maja
5. Vera
6. Ebba
7. Ella
8. Wilma
9. Alma
10. Lilly
Flicknamnet Hedda ökade mest i popularitet jämfört med föregående år. Bland pojkarna ökade namnet Frans mest. Namnen som minskade mest i popularitet var Felicia respektive Viktor.
(Källa: scb.se).

Publicerad i Annonsbladet Dalarna vecka 9 2020.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS