ANNONS

Här är det My och Amanda som intervjuas.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Årskurs 5 på Karlbo skola blev tv-stjärnor för en dag

KARLBO. I måndags syntes röd-vita avspärrningar vid Karlbo skola, men inte på grund av någon allvarlig händelse. Anledningen var SVT:s inspelning till Lilla Aktuellt skola och till Lilla sportspegeln. – Årskurs fem ska presentera labyrintorientering och det är jättekul. Men många elever är nog lite pirriga, säger idrottslärare Camilla Lundvik Barkelius.

Förutom Camilla Lundvik Barkelius och elever medverkade idrottslärare Staffan Sahlberg och representanter från Dalaportens OL som såg till att de röda plaststaketen till labyrinten satts på plats.
– Vi har fokus på orientering i skolan och vi började redan 2014-2015 med labyrintorientering på olika sätt, säger Göran Andersson, labyrintgeneral och projektkoordinator från Dalaportens OL.
Staffan Sahlberg berättar att det är tredje året som labyrinten är på Karlbo skolan och i år finns labyrinter på alla skolgårdar.

Inspelningen tar sin början och SVT:s Kamil Bochenski är beredd med mikrofonen och Cecilia Wollin har riggat kameran.

Det går också att utmana en kompis i duellen då man springer parvis i två likadana banor där den ena banan är spegelvänd.
– Visionen är att det här blir en olympisk idrottsgren och det är fullt möjligt, säger Göran Andersson och fortsätter:
– Nu fortsätter vi och nästa vecka är det dags för Skogsbo, sedan Krylbo och så vidare.
Tidigare i år skrev Annonsbladet om den speciella orienteringsformen som sprider sig över världen genom projektet World Maze Race. Ett koncept med utgångspunkt i Avesta och med stöd från Södra Dalarnas Sparbank.
Den 29:e maj är det världspremiär med målet att genomföra 100 MAZE-event i alla världsdelar.

Lärare och elever samlade innan det är dags för inspelning.

Labyrintorientering är värt att uppmärksamma och det var vad Sveriges Television gjorde den här dagen. Utanför avspärrningen samlades många nyfikna elever som säkert var besvikna att de inte fick delta i inspelningen. Men nu var det årskurs fem det handlade om och Signe och Molly var två av eleverna som väntade på att inspelningen skulle börja.
– Jag testade labyrinten förra året, det är lite svårt och idag är det extra pirrigt, säger Signe.
Några killar roade sig med fotboll innan labyrintorienteringen och de var eniga om vad de gillade bäst.
– Vi spelar i Krylbo IF och självklart är fotboll bäst, men det är kul att testa labyrinten också, säger Love och får medhåll av övriga.

Göran Andersson, projektkoordinator från Dalaportens OL, idrottslärare Camilla Lundvik Barkelius och Karolina Andersson från Dalaportens OL har koll på starten.

Kamil Bochenski, programledare för Lilla sportspegeln, och Cecilia Wollin, reporter och fotograf, ropar ut instruktioner.
– Leta inte efter kameran när vi kör, det är ofta då man inte kommer med, säger Kamil.
– Kom ihåg att det här är roligt och det ska synas när vi filmar, säger Cecilia Wollin och gör sig beredd med kameran.
Eleverna samlas och inspelningen börjar med ett unisont hej och idel glada miner, och sedan varvas gruppbilder, frågesport och några enskilda intervjuer av elever, lärare och labyrintgeneralen Göran Andersson. Därefter blir det fullt ös i labyrinten där eleverna avlöser varandra och att det är roligt råder inget tvivel om.
De båda programmen sändes denna vecka, torsdag och fredag, men går att se när som helst på SVT play.
Därmed kan Karlbo skolas femteklassare lägga till “känd från tv” när de presenterar sig i andra sammanhang.

Isak, Love, Eddie, Albin och Rasmus tycker fotboll är bäst.
Här är det full fart i labyrinten.
Signe och Molly går i femman och tyckte det var kul men lite pirrigt att ha ett tv-team på plats.
Fredrik Stenvall och Pernilla Semb tillverkat “the Avesta Horse” som är det vinnande priset till den som springer snabbast i världen i respektive klass.
Facebook

ANNONS

ANNONS