Fritidsutskottet satsar 75 000 kronor för att säkra förutsättningarna för fortsatt ridskoleverksamhet i Säter. För pengarna har ridskolan köpt in hästen Pride.
Foto: Sara Flodin

Årligt bidrag till nya hästar

SÄTER Säterbygdens ridskola har tilldelats 75 000 kronor från kommunen för att investera i en ny häst. Nu har klubben köpt ett sjuårigt sto som heter Pride. Sammanlagt får ridklubben drygt en halv miljon i bidrag från kommunen detta år.

Därmed gick Säters politiker emot tjänstemännens råd att inte bevilja stödet. Fritidsenheten ansåg att ”kommunen ska endast ge bidrag som stöd för att sköta grundläggande drift av anläggningar.”
– Vi har sett att ridklubben haft ständiga problem att få ihop verksamheten. De har en ganska åldersbestigen besättning av hästar och de behöver en mer långsiktig plan för att få den här verksamheten att vara hållbar. Så därför har vi sagt att vi gör så här nu och tills vidare. Då kommer de kunna återställa hästbesättningen i ett gott skick, förklarar kommunstyrelsens ordförande Mats Nilsson (S) deras ställningstagande och lägger till att allt för många av ridskolans hästar står oanvända i dagsläget.
Säterbygdens ridklubb ansökte om ett bidrag på 150 000 för att köpa in två hästar.
– Vi gick in med en ansökan och då togs det där beslutet, förklarar Pernilla Karlsson som är verksamhetschef på Säterbygdens ridskola.

Pernilla Karlsson. Foto: Sara Flodin

Framgent kommer ridskolan få ett årligt bidrag som är avsett för hästinköp, dock ej högre än 75 000 kronor.
– Det påverkar jättemycket eftersom verksamheten har svårt att täcka upp för hästar. Vi har haft en sådan kostnadsökning på hästar. De har ökat över 100 procent de senaste tre åren. Så det har varit svårt att hänga med. En ponny kostar nu runt 100 000. För tre år sedan köpte vi en liknande häst för 50 000, enligt Pernilla.
Pride kostade 80 000 kronor och är en irländsk import. Hon är inriden, men relativt outbildad, vilket sänkt priset.
– Hon har en bra storlek, kroppsbyggnad och ett bra temperament. Det var därför vi köpte henne.
Nu ska Pride utbildas eftersom hon aldrig gått som ridskolehäst.
– Hon måste lära sig alla övningarna för att kunna jobba här. Hon behöver utbildning i dressyr och lära sig hoppa, berättar Pernilla som tror att Pride kommer börja gå som lektionshäst under nästa år.
Ronja Nyeriks är tio år och har ridit på ridskolan i tre, fyra år. Hon känner ridskolans alla hästar väl och tycker att det ska bli spännande att lära känna en ny häst. Ronjas pappa David tycker att kommunen gör en bra investering.
– Det är en dyr hobby, men det ger mycket till tjejerna. Det är ett ansvar och de får en gemenskap. Många tjejer är intresserade av hästar, men få har råd att ha egen häst och det är en stor sport, säger David Nyeriks.

Ronja Nyeriks har ridit på Säterbygdens ridskola under fler års tid och tycker att det ska bli roligt att lära känna en ny häst. Foto: Sara Flodin

– Vi vill försöka undvika att ridlektionerna blir dyrare för barnen. Det är därför vi gjorde en ansökan till kommunen för att få det här bidraget. Vi vill göra vad vi kan för att vi inte ska behöva höja priserna så mycket. Inte för våra barn och ungdomar i alla fall, konstaterar Pernilla.
Förutom att införskaffa hästar kostar alla tjänster som klubben nyttjar.
– Alla producenter behöver ju använda drivmedel, som nu blivit så dyrt. Så våra driftkostnader ökar på grund av detta.
Utöver hästbidraget bidrar kommunen med 386 000 kronor till driftskostnader och har även beviljat ridskolan 40 000 som ska användas för att köpa en ny fyrhjuling.
– Den används till allt. Vi kör vatten till hagar, sladdar banor och kör foder till sommarbeten. Det är den maskinen som vi använder till alla gårdssysslor, berättar Pernilla.
Hon håller med om att den som umgås med djur lär sig att ta ansvar.
– De lär sig vara omhändertagande och att ”läsa” hur djuret mår. Att förstå djuret för att se vad det behöver. Om en häst signalerar att den inte mår bra måste vi ta reda på varför. Sådant pratar vi med eleverna om för att få en hållbar verksamhet.

Pride är ett importerat sto från Irland. Foto: Sara Flodin

Pernilla förklarar också att många av eleverna spenderar mycket tid i stallet utöver den tid som de är där för att rida.
– Det är som en ungdomsgård där ungdomarna driver sin egen ungdomssektion med stöttning av huvudstyrelsen, avslutar Pernilla.
– Vi vill ju satsa på den här verksamheten då det är en av få verksamheter som är uttalat riktat mot tjejer. Vi lägger mycket pengar på många verksamheter för, tillstörsta delen, killar. Det här är en verksamhet som vi gärna vill behålla. Om vi får det här att fungera har vi en väl fungerande ridskoleverksamhet i Säters kommun, säger Mats Nilsson (S).

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS