ANNONS

Peter Mannerroos, till vänster, och Hans-Eric Alfon delar ut årets hederskråka till Erik Månsson, till höger. Foto: Maria Karlsson

Årets Hederskråka för stort engagemang i hembygdsföreningen

SVÄRDSJÖ. Under Svärdsjökvällen delade Lions Club Svärdsjö, LCS, ut årets Hederskråka. Presidenten för LCS, Peter Mannerros, berättar att utmärkelsen delas ut till någon som gjort något extra för bygden. – Det kan vara en betydande idrottsprestation, ett ideellt uppoffrande under lång tid eller ett rådigt ingripande med mera.

I år tilldelades Hederskråkan ut till Erik Månsson och i motiveringen stod bland annat att han outtröttligt och med ett djupt engagemang ställt upp för Svärdsjöbygden genom sitt arbete i hembygdsföreningen.
Han beskrivs också som en inspirationskälla som sprider glädje och gemenskap på ett föredömligt sätt.
Erik Månsson fick bland annat ta emot en träskulptur som designades av den lokala konstnären Gunnar Wahlström och som tillverkas av medlemmar i LCS.
– Jag är naturligtvis hedrad men också överraskad, säger han.

Hederskråkan. Foto: Maria Karlsson

Erik Månsson menar att engagemang i en hembygdsförening ger en slags identitet, speciellt den i Svärdsjö som firade 100 år i fjol. Det är ett hedervärt och roligt jobb att få vara med och förvalta detta, tillsammans med övriga styrelsen, tycker han.
Erik Månsson kom till Svärdsjö på grund av kärleken och har varit med i hembygdsföreningen i 30 år. Han kommer från Jämtland och där var hans morfar med och startade en hembygdsförening redan 1930. Därefter var hans mor engagerad i hembygdsföreningen där de bodde så det blev en naturlig del för Erik Månsson.

Peter Mannerroos berättar vidare att LCS delar ut medel i bygden som inte alltid syns. De stöttar exempelvis i skolan när elever utser ”bästa kompis” och när de gör resor till förintelselägret utanför Krakow ger LCS bidrag. De ger även bidrag till cancerforskningen.
– Vi skickar också pengar till katastrofområden i världen och just nu är det Ukraina. Vi har klubbar på plats i alla länder som inte är slutna. På det viset kommer hjälpen snabbt fram och då finns ingen risk för korruption.
LCS är en öppen organisation och vem som helst får vara med.

Facebook

ANNONS

ANNONS