ANNONS

Teaterensemblen. Stående fr v: Jonathan Axelsson, William Arnberg, Filip Trogen, Ludvig Hult, Patrik Larsson, Algot Hellstenius, Linus Trogen, Amanda Åslund, Matilda Bernhardsson, Emelie Rapp, Ida-Märta Östberg, Linnea Eriksson. Sittande: Stina Sandberg Frånvarande på bilden: Arian Vazari.
Foto: Hans-Yngve Berg

Äntligen ska rövarna få inta teaterscenen

KVARNSVEDEN. Efter många inställda föreställningar under pandemin hoppas nu ATF Jernets Teaterkidz i Kvarnsveden att de ska få möjlighet att äntligen genomföra föreställningen ”Folk och rövare i Kamomilla stad”. Annica Trogen och Åke Rylander, tillsammans med Lin Sahlander och Henry Wedberg, är ledare för barnteatergruppen och arbetar helt ideellt med att träna 14 barn och ungdomar i åldrarna 9–14 år.

Malin Östberg är en av föräldrarna till barnen och hon har sett till att teaterföreställningen fått fina kulisser och rekvisita med mera.
– Det är fler föräldrar som hjälper till, vi är som ett team. Det är häftigt när alla bitar sätts ihop som ett pussel, alla behövs lika mycket, säger Annica.
Pjäsen handlar om tre rövare som kommer till Kamomilla stad.
– De bestämmer sig för att röva bort en bestämd dam som heter Sofi, och då händer det grejer, lovar Annica, men förklarar att budskapet i teatern är att man ska vara snälla åt varandra.
Det är en familjeföreställning som har både glädje och spänning, samt mycket musik, både välkända och mindre kända sånger.

Varje vecka har teatergruppen träffats för att leka, sjunga och öva på teatern, under pandemin har de försökt träffats utomhus.
De unga skådespelarna är inte bara från Kvarnsveden utan från hela Borlänge och även från Falun och Gagnef kommer de för att spela teater.
– Det finns ett sug efter att vara med och det har börjat sprida sig mer och mer. Vi försöker ta med så många vi kan, berättar Annica.
– Det är otroligt mycket värt att det finns en sån här verksamhet, att det inte bara finns sport att välja på för barnen, säger Malin.

Åke Rylander, Malin Östberg och Annica Trogen fixar inför premiären.

Hon märker hur barnen i gruppen tycker om varandra och att de känner att de kan vara sig själva. Det finns både tillit och gemenskap i gruppen. Det är en tillåtande plats.
– Det är fantastiskt att se hur de växer, det kan vara blyga barn från början, men som sedan sjunger solo på en riktig scen, säger Åke och fortsätter:
– Vissa kanske inte har sagt flaska, eller pratat tyst bara, men vi tränar jättemycket med att de ska våga prata ut så det hörs. Det är något de har nytta av hela livet.

Teaterföreställningen är kostnadsfri för att alla som vill ska kunna se den, enligt Annica, men den som vill få gärna ge ett frivilligt bidrag till Jernets barnverksamhet.
Både träning och föreställning sker i teaterlokalen i Forum, Kvarnsveden.

Henry Wedberg spelar gitarr på träning och föreställning. Foto: Hans-Yngve Berg

Folk och rövare i Kamomilla stad
ATF Jernets teaterkidz ger, i samarbete med ABF: Folk och rövare i Kamomilla stad, av Thorbjörn Egner
Lördag 29/1 klockan 15.00 och söndag 30/1 kl 15.00 samt lördag 5/2 kl 15.00 och söndag 6/2 kl 15.00
De följer FHM:s rekommendationer.

Facebook

ANNONS

ANNONS