Per Dahlberg och Florence Berg, vd respektive projektledare vid Falu Energi & Vatten som nu förbereder en ansökan till mark- och miljödomstolen. Denna avser ambitionen att skapa en ny behandlingsanläggning och deponi för farligt avfall vid Falu återvinningscentral på Ingarvet.
Foto: Sonny Jonasson

Ansöker om ny förvaring för farligt avfall i Falun

FALUN. Falun kan bli med ny anläggning på Ingarvet. Detta i form av en behandlingsanläggning och deponi för farligt avfall. Falu Energi & Vatten förbereder nu en ansökan om miljötillstånd hos mark- och miljödomstolen. Nu har också Falubor besökt området i fråga för samråd och synpunkter. – Det här är ett stort återvinningsprojekt som bland mycket annat syftar till att ta hand om Faluns förorenade material från den historiska gruvdriften, säger Per Dahlberg som är vd vid Falu Energi & Vatten.

I symbios med projektledaren Florence Berg guidar Dahlberg på marken man tänker ska utgöra bas för den nya anläggningen.
Belägen ovanför Falu Återvinningscentral sträcker den sig cirka hundra meter uppåt skogen och parallellt med redan nu existerande deponi på platsen.
Här ämnar man alltså skapa en ny anläggning för att hantera förorenade massor, och om energiföretagets plan går i lås bör den kunna vara i bruk 2024.

Syftet beskrivs av Per Dahlberg och Florence Berg kunna ge främst miljömässig vinning, men också ekonomiska synergieffekter.
– Vi kommer att kunna ta hand om förorenade schaktmassor, och det som är återvinningsbart tas sedan ut som konstruktionsmaterial, berättar Per.
– I Främby reningsverk renar vi också gruvvatten som pumpas upp från besöksgruvan, och det metallhaltiga slam som följer med kan bli föremål för deponiförvaring. Den här anläggningen kan givetvis också komma att hantera exempelvis material från byggen, markarbeten och liknande, vidareutvecklar han kring funktion och kapacitet.

Gällande storlek beräknas nytillskottet göra anspråk på totalt mellan 3 och 4 hektar.
Florence Berg:
– Vårt mål är att utöva så lite påverkan på omgivningar och närmiljöer som möjligt, klargör hon.
– Lite buller kan det bli vid materialkrossning, men det förekommer redan i dag här på området och ska inte resultera i någon drastisk ökning. Och för att minska mängden damm från denna vid blåst så sker givetvis bevattning.

Per fortsätter på samma spår gällande en eventuell ny anläggnings influens på lokalsamhället.
– Här utgör trafiken en del i det hela som vi har med i beräkningarna. Skapandet av den här anläggningen skulle sannolikt öka den tunga trafiken genom Ingarvets industriområde till återvinningscentralen med uppskattningsvis 30 procent.
Han utvecklar:
– Det här är ett industriområde som redan nu har stora trafikflöden, vilket kan vara föremål för en större trafikfråga i Falun. Den trafik som ska hit och till den nya anläggningen kommer i så fall från gamla Leksandsvägen, 293:an. Det ska inte in några fler tunga transporter i centrum eller bland bostadsområden.

Det giftiga gruvmaterial som Falu Energi & Vatten vill ge säker förvaring på “hemmaplan” körs i dag till deponianläggningar i bland annat Forsbacka, Kumla och på värmländsk mark.
Ett lokalt ansvarstagande för massorna ses av Per och Florence som positivt i flera avseenden.
– Kortare transporter av dylikt material är bra i både logistisk, ekonomisk och miljömässig mening, menar Per.
Florence framskrider i frågan:
– Här finns redan en väl etablerad infrastruktur på området för att hantera förorenade massor. Det är en tillgång för oss att kunna nyttja såväl området som kunskapen, säger hon och får medhåll av Per.
Som inflikar att en potentiell etablering om det vill sig väl också kan komma att innebära fler arbetstillfällen.

Duon upplyser att öppna kort ska råda i fråga om den nya anläggningen och vad den kan komma att innebära.
Därför var allmänheten nyligen välkomna till samråd där information, frågor och dialog utgör fokuspunkter.
Detta för att upplysa om projektets syfte, utformning, påverkansfaktorer samt tidsaspekter för nu pågående planeringsarbete.
– Cirka 40 personer deltog i detta samråd och vi upplever det som en bra dag med bra diskussioner, och många verkar dela vår uppfattning att detta i grunden är ett bra initiativ. Vi vill att det ska råda tydlig transparens i det här, säger Per Dahlberg.

Var vilar tyngdpunkten, vilka är i er uppfattning allmänhetens tydligaste synpunkter?
– En känslig faktor är att det handlar om giftigt material, och varför vi ska hantera det just här, upplyser Dahlberg.
– Det är en motiverad och högst förståelig frågeställning. För oss är det dock en fråga om både ansvar och miljö. Själva mängden förorenat material kommer inte att bli större, dessa massor finns redan i markerna häromkring. Vad vi gör är att koncentrera materialet och förvarar det under kontrollerade former och i ett säkert format med flera olika tätskikt, utvecklar han.

För att skapa den nya deponin krävs avverkning i nämnda skogsområde intill nuvarande anläggning.
En avverkning man säger sig vilja hålla ned i omfång för att inte inverka på det i frilufts- och natursammanhang populära Stångtjärnsområdet.
– Vi ska som sagt överlag minimera störningarna för närområdet. Och när vi betraktar helheten är det avsevärt fler plus än minus med att skapa den här nya anläggningen, berättar Florence Berg.

Som vidare även klargör att man fortfarande är i en relativt tidig fas av den långa och noggranna process som föregår detta.
– Tidigare har vi också haft samråd med kommunen, länsstyrelsen och andra myndigheter. Nu sker bland annat fördjupande moment som exempelvis en bullerutredning. I början av hösten bör vi vara redo att skicka in tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen. Deras beslut är sedan att vänta under 2023, avslutar Florence.

FEV:s Per Dahlberg och Florence Berg vid nuvarande deponi intill Falu återvinning på Ingarvet. Foto: Sonny Jonasson

Ny behandlingsanläggning och deponi på Ingarvet
Miljövinster enligt Falu Energi & Vatten (FEV):
▪ Bättre resursutnyttjande genom att rena och återvinna jord- och schaktmassor lokalt i kommunen vid exempelvis vägbyggen
▪ Behovet av material från grus- och bergtäkter minskas genom återvinning av massor från grävning och schaktning
▪ Minskade utsläpp till luft genom kortare avstånd till en behandlingsanläggning, vilket ger minskad klimatpåverkan och lägre kostnader
▪ Minskad urlakning av föroreningar till grund- och ytvatten genom bättre förutsättningar för sanering av förorenade markområden

Tidslinje i ansöknings- och beslutsprocess
▪ 2020: FEV genomför en förstudie som visar att det finns förutsättningar att bedriva en behandlingsanläggning för förorenade jordmassor och farligt avfall på Falu återvinning, Ingarvet
▪ 18 september 2020: FEV:s styrelse ställer sig bakom ett genomförande
▪ 10 december 2020: Kommunfullmäktige i Falu kommun säger ja till ett genomförande och ger FEV tillåtelse att bedriva verksamheten på det tilltänkta området
▪ 2021: FEV förbereder ansökan om miljötillstånd hos mark- och miljödomstolen
Preliminär tidsrymd för nuvarande och kommande steg i projektet:
▪ Vårvintern 2022: FEV arbetar vidare med tillståndsansökan inklusive miljökonsekvensbeskrivning och samråd
▪ Hösten 2022: Tillståndsansökan lämnas in till mark- och miljödomstolen
▪ 2023: Mark- och miljödomstolen begär in kompletteringar och synpunkter i remiss
▪ Hösten 2023: Beslut från Mark- och miljödomstolen.
(Källa: Falu Energi & Vatten)

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS