ANNONS

Elsa Anderssons konditori är ett uppskattat utflyktsmål i Norberg. Här serveras allt från bakverk och tårtor till smörgåsar och lättare lunch.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Anrikt konditori fyllt av historia

NORBERG I centrala Norberg ligger Elsa Anderssons anrika konditori kantat av kulturhistoria. Här serveras än idag bakverk efter Elsas gamla recept, bland annat den populära tangotårtan. Allt bakas och tillreds i det egna bageriet där allt från tårtor och bakelser till smörgåsar och lättare rätter ingår. – Vi har våra specialiteter men sedan gör vi lite nytt också. Vi har exempelvis en ny salladsmeny som är uppskattad, säger Jessica Bornström som äger och driver konditoriet tillsammans med Kristina Leijonhufvud.

Att tillverka och saluhålla tårtor, pastejer och bakelser nämns i den första kungliga förordningen av 1834 års lag “som tillåten verksamhet för välfrejdade kvinnor.” Det tog Elsa Anderson fasta på och första dagskassan den 7 maj 1916 inbringade 75 kronor och 22 öre.
Under 1950- och 60-talet frodades ett rivningsfrosseri och det gamla skulle ersättas med fyrkantiga lådor i funkisstil. Elsa Andersons konditori blev dock intakt, trots välmenta råd från auktoriteter i byn om att ”riva det gamla rasket och bygga ett nytt modernt”.
Elsas son Gunnar Bergvall och hans hustru Eva som drev rörelsen från Elsa Andersons död 1937 till början på 1980-talet, hade dock känsla för det genuina och de lyckades bevara hela verksamheten och miljön. Konditoriet har också fått diplom från Gastronomiska Akademin med motiveringen ”För vidmakthållande med stor charm av svensk konditoritradition.” Diplomet delades ut av Akademins Jan-Öjvind Swahn den 7 februari 1998.
År 2015 brann byggnaden ned till grunden i en anlagd brand men återuppbyggdes och nyinvigdes i samband med 101-årsdagen den 7 maj 2017. En glädjens dag för både bygd och fikagäster och att konditoriet är populärt konstaterar Jessica Bornström.
– En normal sommar kan vi ha mellan 700 och 1 000 gäster på en dag och vi välkomnar alla gäster, även hundägare. Det går bra att sitta ute eller på verandan och vi har även ett speciellt rum där hundar får vistas, säger Jessica Bornström.
Rose-Marie Eriksson

Facebook

ANNONS

ANNONS