Vissa av maskinerna fanns redan när Rolf-Åke Axelsson (till höger) började på företaget 1955 – och används fortfarande “Den här gör vi sömmar till disklådor i diskbänkar med”, säger Patrik Fäldt, nuvarande ägare.
Foto: Karin Diffner

Anrikt företag blickar framåt

BORLÄNGE. 1922 bildades Bröderna Isakssons plåt i Borlänge. I dag heter det jubilerande företaget Isakssons Rostfria AB och siktar på många produktiva år till. – Inom några år kan det explodera. Marknaden för värmeväxlare är gigantisk, säger nuvarande ägare Patrik Fäldt.

Företaget bildades av bröderna Arvid och Erik Isaksson och låg ursprungligen på Norra Backa. 1955 kom en 15-årig grabb dit direkt efter att ha gått ur grundskolan.
– Jag valde mellan ett jobb som kontorsbud på Statens Järnvägar och springsjas på Isakssons, men min granne som jobbade på SJ tyckte jag skulle söka här, berättar Rolf-Åke Axelsson.
Det blev en lyckträff. Rolf-Åke fick lära sig yrket från grunden och gick in som ägare 1972. Han har varit med och utvecklat flera av företagets specialprodukter som än i dag hör till de nischade, till exempel rostfria obduktionsbord.
– Jag känner igen mina direkt när jag ser dem i någon deckare på tv, till exempel Beck, berättar han.

I många år låg företaget på Norra Backa där det i dag är parkering till Ikea. Bilden är från 1940-talet och det äldsta fotot som det 100-åriga företaget har. Foto: Privat

2005 köpte Patrik Fäldt, som då också drev Pedoma plåt, företaget och slog ihop de båda bolagen som i dag heter Isakssons Rostfria AB. Som namnet anger är en av huvudprodukterna rostfritt.
– Men vi gör bara special, som industriattiraljer, diskbänkar och köksutrustning.
Patrik Fäldt berättar att man har ytterligare två affärsområden: Byggplåt och miljöteknik.
– Vi jobbar mycket med avloppsvärmeväxlare. Det började Rolf redan med på 1970-talet, men nu ligger det verkligen i tiden när man ska spara energi, säger han.

Värmeväxlare ser till att det varma avloppsvattnet värmer upp inkommande kallvatten. Hittills har de mest används för stora anläggningar som badhus, men Patrik Fäldt spår att det finns en stor marknad även för privatkunder.
– Ja, vi befinner oss där solpanelerna var för tre år sedan. Nu har ju det bara exploderat, säger han.
Ett 60-tal olika modeller arbetar företaget med när det gäller värmeväxlare som man så småningom siktar på att kunna sälja i hela Europa.

Under 100-årsjubileet visades en del av alla företagets specialprodukter upp, bland annat den här rostfria gitarren som tillverkats i samarbete med silversmeden Torbjörn Testad och spelats på av bland andra Claes Yngström.

Detsamma gäller de nya ergonomiska obduktionsborden som man utvecklat i samarbete med fackfolk.
– Det är vår egen produkt som Rolf började med, men vi har lyft och vidareutvecklat borden så att de numera bland annat är datoriserade och tvådelade, berättar Patrik Fäldt.
Företaget ligger numera på Gjutargatan, har 15 anställda och en omsättning på drygt 24 miljoner. I en nära framtid tror ägaren på att kunna fördubbla personalstyrkan och bygga ut verkstaden.
– Men just nu när vi är på väg in i en lågkonjunktur ligger vi lite lågt. Vi söker bara en slipare just nu.
Och förre ägaren Rolf-Åke Axelsson följer företagets utveckling med intresse.
– Absolut! Och jag säger fortfarande vi, berättar han.
Vad var det som gjorde att du blev kvar i 50 år?
– Jag har alltid trivts, jobbet har varit omväxlande och vi har tillverkat så mycket special att man fått lov att tänka lite, svarar han.

Stefan Karlsson jobbar mycket med värmeväxlare. “Den här ska till badhuset i Årjäng”, berättar han.

En av dagens anställda, plåtslagaren och svetsaren Stefan Karlsson, håller med:
– Det är ett varierande jobb, man måste vara noga och ingen dag är den andra lik, säger Stefan som har 22 år på arbetsplatsen.
Hur länge blir du kvar?
– Till pension.
100-årsjubileet firades förra helgen med en stor fest med 120 gamla anställda, kunder och leverantörer.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS