Matti Leino och Hans Naess från Kålrotsakademien har odlat fram frön till sällsynta kålrötter.
Foto: Patrik Arneke

Anrik kålrot från Bjursås nu som frö

FALUN. Vintjärn, Bjursås, Nusnäs, Tällberg, Östnor, bynamn i Dalarna ja, men det är också namnen på kålrotssorter som har sina rötter i Dalarna och som var med när det sattes världsrekord.

Efter skörden i fjol så samlades 50-talet specialister från gastronomi, odling och media för att beundra och smaka på 51 olika kålrötter, vilket borde vara åtminstone svenskt rekord i sortmångfald för just denna växt.
– Världsrekord, trodde Kålrotsakademiens preses Hans Naess.
Kålrotsakademien är akademien för främjandet av den svenska matens kulturarv. Akademien grundades 2015.

– På 1700-talet var kålroten otroligt populär i Storbritannien där den också kallades Swedish Turnip. Under 1800-talet började vi i Sverige istället odla potatis och kålrotsintresset dalade tills man kom på att om man gav kålrot till korna gav de fetare mjölk. Under kriget var kålroten en vanlig nödföda både här hemma, i Tyskland och Frankrike. Det gjorde att den efter freden förknippades med dåliga tider och från femtiotalet fram till nu har kålroten ansetts som ointressant.

Akademiens ledamöter Matti Leino och Hans Naess har nu odlat fram frö till två utvalda kålrotssorter som säljs i en begränsad upplaga – Vintjärn med ursprung i Bjursås i Falun och Klint Karin som har sitt ursprung i Delsbo i Hälsingland.
– Ingen annan växt är lika svensk som kålroten och ändå har den knappast fått någon uppmärksamhet och intresse de senaste 50 åren. Den har levt i skuggan fram tills nu och man har på sin höjd kunnat hitta en enda anonym sort i butikernas rotsakshylla, berättar Hans Naess som också är agronom och odlare.

– Många har hört av sig och önskat bidra till mångfalden genom att odla de sorter vi presenterat på våra möten. Nu släpper vi de två första sorterna och satsar på fem till 2020. Fröodling är en sport för uthålliga, menar Matti Leino, agronom och docent i genetik som forskar i kulturväxternas historia.
– De sorter som finns idag har överlevt tack vare kloka och hängivna odlare som hållit unika sorter levande genom generationer.
– Med valet av dessa två sorter vill vi visa på spännvidden som finns i smak och textur – från krispig och vitköttig som Vintjärn till en len och gulköttig som Klint Karin, säger Hans Naess.

FAKTA: Kålroten Vintjärn
I Bjursås i Dalarna är kålrotstraditionen stark och flera lokala stammar odlas. ’Vintjärn’ härstammar från Sörskog varifrån en fiskekompis till Einar Östberg fick frö till kålroten någon gång under 1900-talets första hälft. Einar fortsatte odlingen fram till 1970-talet i köksväxtlandet i Grycksbo där Einar och hans fru Astrid bodde. Därefter tog sonen Eilert vid och donerade sorten till Programmet för Odlad Mångfald 2002. ’Vintjärn’ uppfördes som nationell bevarandesort av Kålrotsakademien 2018.
Utseende och smak: Runda rötter med grön grundfärg med svagt violett inslag, undersidan är vit. Köttet är vitt kött. Bladverket är upprätt med sparsamt flikade blad på ljust gröna och svagt violetta stjälkar. Vintjärn hamnar i topp vid Kålrotsakademiens smakprovningar. Frisk smak med en viss syrlighet och krispig textur. Påminner om äpple och rädisa. Läcker rå. Kan med fördel ersätta potatis vid stuvning.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 16 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS