ANNONS

Två av medlemmarna i gruppen Palettkullorna, Eva Hogmark och Barbro “Babsan” Persson, jobbar nu inför årets mellandagsutställning i lokalen på Storgatan 31.
Foto: Karin Diffner

Anrik förening laddar för traditionell utställning

LUDVIKA/SMEDJEBACKEN. Efter ett års uppehåll är föreningen Bild och form nu redo att visa upp sin verksamhet igen i den traditionella mellandagsutställningen. – Det har vi gjort sedan 1975 och det brukar komma mycket folk som är hemma över jul, säger ordföranden Bengt-Åke Malmqvist.

Föreningen Bild och form i Västerbergslagen har funnits sedan 1970-talet. Som mest hade föreningen 120 medlemmar. I dag har den siffran halverats och medelåldern är hög.
– Men vi har faktiskt börjat få in lite yngre förmågor på slutet, säger Eva Hogmark som själv varit med i ungefär 15 år.
Verksamheten består både av kurser och av olika kamrat- och inspirationsgrupper. I ABF:s regi och med hyresbidrag från kommunen ägnar sig deltagarna åt olika tekniker som akvarell, akryl, teckning och grafik.
– Det är en blandning av proffs och amatörer här och många av amatörerna har ju också blivit proffs med tiden, säger Bengt-Åke Malmqvist som är ordförande.

Under åren har föreningen ägnat sig åt många spektakulära utställningar och evenemang som till exempel Kulturnatta i Smedjebacken, Lysmasken i Ludvika, eller en rullande utställning i en godsvagn. Sedan pandemins intåg har dock verksamheten nästan legat nere helt tills i höstas.
– Men nu har vi kunnat ha en termin med kurser och grupper som vanligt och varit med på Konstrundan, berättar Bengt-Åke.

Nu laddar medlemmarna för den klassiska mellandagsutställningen i föreningens lokaler i hörnet av Storgatan och Dalagatan.
– Då deltar medlemmarna med max tre alster var, säger Eva.
Efter att ha bott många år i Ludvika har hon nu flyttat till Falun men tycker det är värt att åka nästan sju mil enkel resa för att måla i grupp.
– Det är så trevligt att träffa mina gamla målarkompisar. De ger bra tips och synpunkter som gör att man utvecklas, säger hon.
Palettkullorna kallas en konstgrupp som även Barbro “Babsan” Persson är med i.
– Det är en väldigt duktig grupp där vi inspirerar varandra, säger “Babsan”.

Förutom aktiva medlemmar så hyllar även föreningen bortgångna medlemmar under mellandagsutställningen genom att visa något av det de gjort.
– I år är det Birgitta Varney och Håkan Hjortek, berättar ordföranden.
Utställningen pågår alla dagar utom nyårsafton mellan den 26 december och 1 januari klockan 11-17. Arrangör är ABF tillsammans med föreningen själv.

Facebook

ANNONS

ANNONS