ANNONS

Nu råder stor brist på analyskapacitet för provtagning för covid-19 i hela landet, och i Region Dalarna är kitten för egenprovtagning slut på flera platser, meddelar Region Dalarna.
Foto: Sonny Jonasson

Akut brist på analyskapacitet: “Förhoppningsvis högre i slutet av veckan”

FALUN/DALARNA. Inom Region Dalarna och även hela landet råder i nuläget stor brist på analyskapacitet för covid-19-provtagning. Detta meddelar på måndagseftermiddagen Region Dalarna i en kommuniké. – Vi ber personer som har inga eller lindriga symtom att avstå från att provta sig och att ha tålamod tills bristen på analyskapacitet är åtgärdad, säger smittskyddsläkaren Helena Ernlund.

Smittspridningen av covid-19 i Dalarna ökar kraftigt.
Förra veckan var de bekräftade fallen nästan 4 000.
Även omikronfallen ökar i länet.

I samband med den ökade smittspridningen ökar också antalet provtagningar. Vecka 52 genomfördes 337 087 PCR-test för covid-19 i hela landet.
Varav 14 304 i Dalarna, meddelar regionen.

Nu råder stor brist på analyskapacitet för provtagning för covid-19 i hela landet.
I Region Dalarna är kitten för egenprovtagning slut på flera platser, och länets smittskydd tvingas nu prioritera vissa personkategorier för provtagning – det vill säga patienter med symtom som kräver vård, vård- och omsorgspersonal och de som ingår i smittspårning.

Personer utan symtom ombeds tills vidare avstå från provtagning.– Vi uppmanar de med symtom som endast kräver vård i hemmet att hålla sig hemma så länge symtom kvarstår, utan att provta sig, om inte symtomen förvärras och vård på sjukhus måste sökas. Man bör tills vidare bete sig som om man har covid-19, det vill säga planera för att stanna hemma i en vecka, säger Helena Ernlund.– Vi beklagar de besvär som detta orsakar, vi arbetar hårt för att rätta till den rådande bristen så att provtagningen så snart som möjligt ska kunna återgå till det normala. Förhoppningsvis är kapaciteten högre redan i slutet av veckan. Vi återkommer med information.

Regionen meddelar även att invånarna inte ska ringa 1177 Vårdguiden eller länets vårdcentraler i händelse av brist på provtagningskit vid provtagningsstationer och provtagningslådor.
I de fall då provtagning måste ske och provtagningskitten är slut vid aktuellt provtagningsställe hänvisar regionen till närliggande provtagningsstationer och lådor.

På grund av den stora belastningen på laboratorierna går det i nuläget inte att garantera de utlovade väntetiderna för provsvar.
Vid symtom som kan bero på en pågående covid-19-infektion läs på Covid-19 – 1177 Vårdguiden om när vård bör sökas, informerar Region Dalarna avslutningsvis.

Helena Ernlund, smittskyddsläkare vid Region Dalarna. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv
Facebook

ANNONS

ANNONS