ANNONS

ABB har säkrat order från stålföretaget SSAB

BORLÄNGE/LUDVIKA. SSAB Borlänge kommer att byggas om för att säkerställa kontinuerlig drift och minskad energiförbrukning under tre faser av underhåll.

ABB har fått en order på modernisering av motorer och drivsystem för rullbanor, integrerade i det befintliga ABB Ability™ System 800xA distribuerade styrsystemet (DCS) vid SSAB:s varmvalsverk i Borlänge.
Kontraktet kommer att leda till ökad energieffektivitet och en tillförlitlig och stabil drift när allt är installerat och driftsatt enligt ett trestegsprogram kopplat till planerade underhållsstopp 2021, 2022 och 2023.
ABB och SSAB har tillsammans säkerställt en ideal dimensionerings- och konfigurationslösning för rullbanesektionerna. Lösningen kommer att uppfylla specifika önskemål från SSAB kring fjärrstyrd återställning och dra nytta av ABB:s djupa kunskap av optimeringslösningar för motorer och drivsystem kopplat till DCS.

Projektet kommer att säkerställa kontinuerlig drift med minskad energiförbrukning, minskat underhåll och låg reservdelshållning genom uppgraderingar och utökning av befintliga ABB och tredje parts drivsystem och motorer. De gamla DC-drivsystemen kommer att ersättas med moderna AC-drivsystem med ACS880 multidrivenheter, AC-motorer och distributionspaneler integrerade i det befintliga ABB Ability ™ 800xA-systemet för övergripande kontroll.
ABB kommer att ansvara för hela anläggnings- och systemdesignen, installation, montage och idrifttagning. En ny lösning som kunden efterfrågar är en fjärråterställning för användning i händelse av en utlöst motor, vilket kommer att ta bort behovet av att kalla ut underhållspersonal i det första steget, skriver ABB i ett pressmeddelande.
De två företagen kommer att arbeta tillsammans för att på ett säkert sätt minimera stopptiden under monterings- och idrifttagningsfaserna, allt för att säkerställa snabb, säker uppstart med begränsat produktionsstopp.
– Nära samarbete och stöd från ABB i anbudsfasen, tillsammans med ett långsiktigt åtagande, var nyckelfaktorer i vårt projektbeslut, enligt Lars Staffansson, projektledare på SSAB.
– Den nya lösningen kommer att ge större pålitlighet och energieffektivitet i vår framtida produktion.

SSAB har ett kostnadseffektivt och flexibelt produktionssystem. SSAB:s produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA har en årlig produktionskapacitet av stål på cirka 8,8 miljoner ton. Företaget har också kapacitet att bearbeta och färdigställa olika stålprodukter i Kina och en rad andra länder. SSAB planerar att kunna erbjuda fossilfritt stål till marknaden 2026 och eliminera sina fossila utsläpp senast 2045.
– Med utgångspunkt i energieffektivitet, minskade underhållskrav och kontinuerlig drift har vi använt vår djupa kunskap om metallindustri, ihop med SSAB:s krav på sina processer och system, säger Björn Jonsson, chef för ABB:s affärsområde Process Automation i Sverige. ”
– Vi har tillsammans utvecklat ett sätt att optimera deras processer med lösningar baserade på vår produktportfölj, och vi är övertygade om att SSAB i Borlänge kommer kunna dra nytta av moderniseringen av rullbanornas motorer och drivsystem under många år.

ABB tillhandahåller helt integrerade el- och automationslösningar till metallverk för högre produktivitet, kvalitet och tillgänglighet.
Med hjälp av den senaste tekniken och mer än 100 års branschkunskap stöder ABB metallproducenter att uppfylla sina produktkrav i både greenfield-, moderniserings- och uppgraderingsprojekt.

Facebook

ANNONS

ANNONS