ANNONS

En utpumpad men lycklig Susanne Kristensson på Stora torget i Falun, där hon möts upp av sambon Lars-Göran, ProLiv Dalarna samt nyfikna Falubor som frågar om hennes bedrift. Susanne får också mottaga diplom och dalahäst. På fem dagar har hon cyklat från Helsingborg för att hylla sin bortgångne pappa Hans och samla pengar till prostatacancerforskningen.
Foto: Sonny Jonasson

65 mil lång hyllning till sin bortgångne far: “Mitt eget projekt för att hedra pappa”

FALUN Susanne Kristenssons far Hans Abrahamsson lämnade i fjol jordelivet i sviterna av prostatacancer. En cykelprofil med SM-meriter.

Nu hyllar hon honom genom att själv cykla från hemstaden Helsingborg till Falun.
– Det här är mitt eget projekt för att hedra pappa och samla pengar till prostatacancerforskningen, berättar Susanne.

Susanne Kristensson har kämpat. Över 65 mil har hon betvingat asfalt, grus och mjölksyra.
På cykel.
Sett vackra vyer, käkat glass i Degerfors, övernattat i Guldsmedshyttan.
Susanne Kristenssons far, Hans Abrahamsson, var en duktig cyklist som bland annat knep silver i 7-milsloppet vid JSM-tävlingarna i Falun 1961. Därav är också Falun en känslomässigt förankrad stad att placera målgången i för Susanne, som vid sin sida längs resan också haft sambon Lars-Göran som serviceteam.
– Jag har kört enligt planerade rutter, och det har gått väldigt bra även om det bitvis också varit lite tufft.
– Under en av mina etapper cyklade jag en tämligen tråkig väg, och det kändes som att det var fyra mil rakt på. Och motvind, givetvis. Då gäller det att mentalt fokusera, skrattar Susanne.

Under 2020 cyklar hon till strategiskt utvalda orter som likt Falun haft betydelse för pappa Hans, och via Prostatacancerförbundet bedriver hon en insamling till förmån för prostatacancerforskning.
– Jag sökte till Team Rynkeby, som också cyklar in pengar till cancerforskning, men kom tyvärr inte med i den upplagan av laget.
Vilket inte stoppade Susanne, vars starka emotionella koppling och fighteranda på muskeldriven tvåhjuling löper som en röd tråd genom hela hennes prestation.

Taktik och metod: kan själv.
– Jag startade bloggen “Mitt blåa cykeläventyr” i oktober, men jag är ingen erfaren cyklist. Det har dock gått över förväntan och kroppen känns ganska stark, men cykeln har börjat smårassla nu under sista dagen så den är nog glad att den här trippen är över, skrattar Susanne.

På blott fem dagar har hon alltså trampat sig från Helsingborg i nordvästra Skåne (3,7 kilometer från danska Helsingör) till Stora torget i Falun.
Där en lätt medtagen men lycklig Susanne Kristensson kan se tillbaka på ett kraftprov i livets tecken och med hjärtat som drivkraft.
– Det har frestat på vid några tillfällen, men jag har hela tiden vetat att det skulle gå bra.
– Det här är mitt eget projekt för att hedra pappa och samla pengar till prostatacancerforskningen.

Susannes insamling hittas på insamling.prostatacancerforbundet.se och heter #vicyklarförHasse.
I Sverige diagnosticeras dagligen 27 män – 10 000 om året – med prostatacancer.

Facebook

ANNONS

ANNONS