Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Den 6 juni var det 500 år sedan Gustav Vasa blev kung i Sverige. Under Vasaveckan vid Ornässtugan gestaltas han av Greger Tegelberg.
Foto: Åsa Ehlis

500 år med Gustav Vasa firas i Ornäs

ORNÄS. Den 6 juni är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung i Sverige. Det uppmärksammas med en rad aktiviteter vid Ornässtugan. Bland annat blir det en ny tolkning av Vasas äventyr på orten som framförs av teaterföreningen Gazbazz.

Åsa Ehlis som är museichef på Ornässtugan har tillsammans med regissören Lena Kjellander Stockhaus skrivit manus till “Spelet om Gustav Vasa – Dalauppror”.
– Det är kittlande att en del av Vasas dalaäventyr faktiskt hände just här vid Ornässtugan där vi också kan levandegöra dem 500 år senare, säger Åsa Ehlis i ett pressmeddelande.
Hon frågar sig vad dalfolket kände och hur de drabbades av dalaupproren både före och efter kröningen den 6 juni 1523. I ett spel i fyra akter utlovas svek och intriger men också skratt, flört och musik. Pjäsen sätts upp vid fem tillfällen mellan den 6 och 11 juni.


Barn mellan fem och tio år får en egen sagostund om Gustav Vasas liv tillsammans med teaterpedagogen Sari Ahonen den 9 och 10 juni.
– Hon tar med barnen på en upptäcktsfärd i loftbyggnaden. Sedan blir det lekar från förr ute på Ornässtugans grönytor, berättar museichefen.


För den modeintresserade vankas en medeltida modevisning av Sankt Görans gille den 10 juni. Och det finns också möjlighet att äta en Vasabakelse, som konditorn Livia Thors skapat av medeltidens lyxvaror: Citrus, kryddor, nötter och marsipan.
Åsa Ehlis anser att det är viktigt att uppmärksamma jubileet eftersom Gustav Vasa haft stor betydelse för Dalarna – även om man inte kan räkna med att alla berättelser är sanna:
– Vad som är sägen och sanning är i dag svårt att avgöra, men låt oss för kommande generationers skull ändå fortsätta att berätta dem – utan källkritisk censur.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!