ANNONS

Lage och Karen Johansson sköter Adventskyrkans trädgård på Hagalund. “Det är till glädje både för människan och naturen”, säger Karen.
Foto: Karin Diffner

Kyrkans odlingsoas – mitt i stan

HAGALUND. Mitt i stan odlar Adventkyrkan grönsaker, örter och blommor. – Först och främst var det ju för flygfäna, men också för att det skulle vara trevligt att cykla förbi här, säger Karen Johansson, en av församlingsmedlemmarna.

Mittemellan stadshuset och Tjärnaskolan ligger Adventkyrkan. Även om det är en ganska okänd frikyrka i Sverige så finns det totalt över 20 miljoner sjundedagsadventister, som församlingsmedlemmarna kallas, i världen.
– I Sydamerika, Afrika, Asien och Australien är kyrkan väl etablerad och har stort inflytande, säger Lage Johansson som liksom hustrun Karen varit medlem i många år.

Karen kommer ursprungligen från Australien och Lage från Västerbotten. Till Dalarna och Säter flyttade paret 2008. De anslöt sig då till församlingen i Borlänge och kyrkan som ligger på Hällsjövägen.
2020 flyttade Karen och Lage till Ställdalen som ligger söder om Grängesberg i Ljusnarsbergs kommun precis utanför länsgränsen. Och även om de nu har åtta mil till kyrkan i Borlänge så förblir de den trogna.
– Det är den enda som finns kvar i Dalarna och den närmaste för oss.

Många av de andra 27 församlingsmedlemmarna har lika långt att åka och de delar på arbetsuppgifterna runt kyrkan. Lage och Karen har till exempel ett särskilt ansvar för fastigheten liksom de två tomterna som hör till.
Men Lage blev lite less på att klippa allt gräs, särskilt då han hade en trasig fotled. Därför kom han förra året med idén om att i stället plantera blommor, kryddor och grönsaker på den ena tomten. En idé som även föll i god jord hos de andra församlingsmedlemmarna.

Paret visar runt bland prunkande temynta, johannesört, ringblommor, rödbetor, bondbönor och pumpor som nu pryder tomten.
– Det är underbart att se alla fjärilar och så många vildbin här – mitt i stan, säger Lage.
Odlingen är främst för att gagna naturen och för att glädja omgivningen.
Men att odla nyttiga örter och grönsaker passar också väl in i sjundedagsadventisternas tro som värnar om en hälsosam livsstil.
– Hälsan är ett viktigt komplement i vår tro. Det handlar om att hela människan ska må bra, både fysiskt, psykiskt och andligt, säger Karen.
Odlingen förra året resulterade i en skördefest då allt såldes slut. En av församlingsmedlemmarna, Helena Lustig, såg till att örter torkades till teer och satte samman gör-det-själv-kit med till exempel massageolja.

Som en naturlig följd av odlingen började också församlingen med särskilda hälsoföreläsningar till medlemmarna.
– Det blev så populärt att vi kommer att fortsätta i år, men nu vill också vända oss till allmänheten med korta föredrag och några enkla övningar, berättar Karen.
Vad kan det handla om?
– Det är sådant som man kan göra själv; om kalla och varma bad, torrborstning och sådant man kan göra för att främja blodcirkulationen, till exempel.
Hälsoträffarna är ett sätt att göra kyrkan mer känd men framför allt vill medlemmarna dela med sig av något som de tycker är väldigt bra.
– Vi har levt så här i över 100 år och vetenskapen bekräftar att det är rätt, så det är ju jätteroligt att få dela med sig av, säger Helena Lustig som är en av dem som håller föredrag.
Den första hälsoträffen hålls den 1 oktober och därefter planeras nio träffar i Adventkyrkan var tredje vecka under hösten och vintern.

Fakta/Hälsoträffarna
Med start 1 oktober bjuder Adventkyrkan i Borlänge in till nio hälsoträffar med olika tema: solsken, frisk luft, mat, motion, måttlighet i allmänhet och avhållsamhet (från tobak, alkohol och narkotika), vila, förtröstan på gud samt vatten.
Föreläsning och övningar sker på eftermiddagarna, men den som vill är välkommen till bibelstudier klockan 10.00 och därefter gemensam picknick.

Fakta/Adventkyrkan
Adventistsamfundet eller sjundedagsadventisterna är en kristen frikyrka som bildades 1863 i USA. Det finns ungefär 20 miljoner medlemmar världen.
Adventistsamfundet i Sverige har cirka 2 800 döpta medlemmar fördelade på 36 församlingar. Sjundedagsadventister firar biblisk sabbat och har sin vilodag på lördagen.
Kyrkan lägger tonvikt på kost och hälsa.
Källa: Wikipedia

Facebook

Populärt på webben

ANNONS