Den nyanställda sjuksköterskan Helga Ekman (Tina Cherin) berättar här för Domnarvets jernverks disponent Ljungberg (Holger Petersson) om vägglössens framfart på Hushagen i början av förra seklet.
Foto: Karin Diffner

De vill hylla bortglömd hjältinna

BORLÄNGE. Erik Johan Ljungbergs betydelse för Borlänge känner många till, men många har ingen aning om vem Helga Ekman var. Det hoppas Holger Petersson och Tina Cherin råda bot på genom sin hyllning på Gammelgården. – Vi hoppas det kan leda till en fortsättning, säger Holger.

Helga Ekman var sjuksköterskan som tillsammans med disponenten för Stora Kopparbergs Bergslag, Erik Johan Ljungberg, och bruksläkaren Karl Edvard Hällsjö skapade en drägligare tillvaro för arbetarna på järnverket.
– Men kvinnorna syns inte så ofta i historien. Därför har vi glömt bort henne, säger Tina Cherin som gestaltar Helga i föreställningen Kunskap är framtid.

Helga Ekman kom till Borlänge 1905 då trångboddheten på Hushagen var stor, arbetarnas bostäder undermåliga och hygienen bristfällig. Det ledde till att många sjukdomar härjade, bland annat tuberkulos.
– Helga hade en avgörande roll i att det bildades ett bostadsbolag och Ljungberg förstod att företaget måste se sina anställda som resurser, säger Holger Petersson som iklätt sig rollen som disponenten.
– Och det var även hon som startade sanatoriet i Bergebo och ett barnhem för tuberkulossjuka, fyller Tina i.

Sanatoriet i Bergebo som det såg ut 1918 då Helga Ekman var föreståndare. Byggnaden brann ner på 1950-talet. På platsen ligger i dag motionscentralen. Ur Stora Ensos bildarkiv, Dalarnas museum

Holger är den som tagit initiativ till de historiska scener som spelades upp på Gammelgården den 30 juli, på 100-årsdagen av Helga Ekmans dödsdag. Han berättar att en rad olika pusselbitar på kort till föll på plats och ledde till föreställningen.
– Jag skickade en fråga till Tina vid femtiden en morgon om hon ville vara med, fick svar halv åtta och på eftermiddagen hade vi första scenen klar, berättar Holger.
Det var i början av juni och förra helgen var det dags att möta publiken. Ett 80-tal personer kom.
– Jag är rörd av det gensvar vi fick och alla positiva kommentarer, säger Tina.

Men det räcker inte med att upplysa publiken om syster Ekmans liv och gärning. Nu hoppas skådespelarna också att deras initiativ ska få igång diskussioner bland Borlängebor och kanske leda till nya aktiviteter i hennes anda.
– Jag är övertygad om att det blir i någon form men hur och var vet vi inte just nu, säger Holger.
Under hyllningen bidrog även Ann-Cecilia Thenander med skönsång. Studieskolan Vuxenskolan arrangerade föreställningen med Tunabygdens Hembygdsförening som medarrangör.
Fotnot: Mer information finns på kunskaparframtid.se.

Husen i Bergeby byggdes i början av förra seklet för familjerna till de tbc-drabbades som vårdades på sanatoriet några hundra meter längre uppför berget.

Fakta/Helga blev bara 42 år
Helga Ekman föddes den 20 maj 1880 i Hudiksvall.
1905 sökte hon arbete vid Domnarvets jernverk. Disponent Ljungberg anställde henne direkt för 50 kronor i månadslön samt gratis mat och logi.
Doktor Hällsjö blev Helgas bundsförvant och tillsammans arbetade de för bättre vård och bostäder för brukets invånare.
1906 började Domnarvets Jernverk arbetet med sanatoriet. Året därefter togs de 24 vårdplatserna i bruk. Strax nedanför hade 16 lägenheter byggts för familjerna till de tuberkulossmittade. Ett barnhem för tuberkulossmittade byggdes också senare.
Förutom att hon drev sanatoriet och barnhemmet till sin död var Helga också engagerad i sjuksköterskornas ställning och var med och bildade Dalarnes sjuksköterskeförening 1920.
Helga Ekman avled 30 juli 2022 efter en tids sjukdom.
Källa: Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, en artikel av Frida Unnerud.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS