Daniel Aftonfalk från Borlänge reser världen runt i sitt arbete som katastrofhandläggare åt Röda Korset. Nu är han nyss hemma efter en hjälpinsats för ukrainska flyktingar i Rumänien. Han möter många som har det svårt men också ett stort engagemang. “Det ger hopp”, säger han.
Foto: Röda Korset

Daniel från Borlänge hjälper till vid kriser över hela världen

BORLÄNGE/STOCKHOLM. Daniel Aftonfalk från Borlänge är katastrofhandläggare för Röda Korset. Nu har han precis varit i Rumänien och hjälpt ukrainska flyktingar. – Man ser engagemanget hos volontärerna och vilken nytta de gör. Det ger mig hopp, säger han.

Daniel Aftonfalk är uppvuxen i Borlänge men bor numera i Stockholm. I åtta år har han arbetat på Röda Korset med att koordinera katastrofstöd runt om i världen, framför allt i Asien. Arbetet sker både från Sverige och på plats, berättar han.
Nu har Daniel nyss kommit hem efter ett sex veckor långt uppdrag som insatschef för internationella Röda Korset i Rumänien.
– Man ser mycket svåra humanitära behov och får höra tuffa berättelser, säger han.

Men insikten om att organisationen gör nytta ger en stor tillfredsställelse. För de ukrainare som tagit sig till Rumänien handlar det framför allt om ekonomiskt bistånd, något som rumänska staten inte bidrar med.
– Vi ger flyktingarna ett kontantstöd under tre månader och det är helt avgörande för dem. Annars måste de åka tillbaka utan att veta om de ens har sitt hus kvar, säger Daniel Aftonfalk.
Vad händer efter tre månader?
– Vi kikar just nu på ett mer riktat stöd till de mest sårbara: mammor med små barn, äldre och handikappade.
Många av de flyktingar som Daniel träffat har svårt att förlika sig med den tuffa situation som nu har blivit deras vardag.
– De tänker att “nästa vecka ska jag åka hem”. Men det finns också andra som själva engagerar sig som volontärer, till exempel en som jag träffade, Anna. Hon är psykolog och gör en insats genom samtal med andra ukrainare.

Sedan invasionen av Ukraina har Röda Korset sett en stor givmildhet hos svenskarna.
– I början var det fantastiskt. En sådan vilja att bidra har vi inte sett sedan tsunamin, men nu har det successivt mattats av, säger Daniel.
– Men vi har fått fler månadsgivare och det är jättebra för då stöttar man vid olika kriser i världen. De humanitära behoven har aldrig varit så stort som det är nu.
Vad är det som behövs mest?
– Det är framför allt pengar. Jag förstår att det känns mer konkret att skicka kläder, men vi kan göra störst skillnad genom kontanter.
För Daniel Aftonfalk väntar nu en välbehövlig semester och sedan fortsätter hjälparbetet på andra platser i världen för hans del.
– Då ska jag resa till Filippinerna, Myanmar och Bangladesh och följa upp vårt arbete där. Det finns många kriser i världen som inte får så mycket uppmärksamhet och vi får inte glömma bort dem, säger han.

Fakta/Daniel Aftonfalk
Ålder: 35 år.
Bor: I Stockholm men är uppvuxen i Borlänge.
Familj: Hustrun Hanna, 31 år.
Yrke: Katastrofhandläggare.
Intressen: Att resa och upptäcka ny mat. Jag vandrar också gärna eller går på loppis i Dalarna.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS