Leone Kentsdotter och Barbro Trum är nyutbildade guider som ska hålla i stadsvandringar i Borlänge under sommaren. Den tredje guiden, Holger Petersson, var på “träningsläger” när bilden togs.
Foto: Karin Diffner

Borlänge – en cool stad att guida i

BORLÄNGE. Två har bakgrund i södra Sverige och en bor i Falun, men nu har de valt att hålla stadsvandringar i Borlänge. – Det är coolt att Borlänge är en ung stad som har lätt att anpassa sig, säger Barbro Trum, en av de nya guiderna.

Barbro Trum, Leone Kentsdotter och Holger Petersson heter de tre guiderna som ska hålla i stadsvandringarna.
Tillsammans med ett 20-tal andra har de under ett års tid gått Dala guide & kulturs utbildning för att bli auktoriserade länsguider i Dalarna och licensierade Sverigeguider.
– Sedan har vi tre valt att hålla stadsvandringar i Borlänge. Vi har hjälpts åt att ta fram material och bestämt vad vi ska berätta om, säger Barbro.

Hon är själv uppvuxen i stan men bor sedan många år i Falun. Holger är Borlängebo men kommer från Småland och Leone är ursprungligen skånska.
– Jag vill visa upp det Dalarna som jag valt att flytta till, förklarar Leone som bara bott här i 1,5 år.
Vad är det som du valt att flytta till?
– Lugnet och att det är så vackert här, säger Leone.
Stadsvandringen har temat Borlänge – den unga staden eftersom Borlänge som stad faktiskt inte har mer än knappt 80 år på nacken.
– Den är ung och föränderlig och det tycker jag man ska vara stolt över och se vilken utveckling stan faktiskt varit med om, säger Barbro.
Leone menar att Borlänge fått en orättvis stämpel som Sveriges fulaste stad och att det är lätt att bli hemmablind.
– Det finns så mycket som är bra här, säger hon.

Stadsvandringarna kommer att börja vid paprikan och sluta vid fontänen på Sveatorget via bland annat Liljeqvistska parken och Hantverksbyn.
Guiderna har satt ihop en vandring som är en blandning av kultur, historia, nutid och framtid. Deltagarna kommer också att få höra en hel del om olika människor.
– Och musik. Tänk vad många musiker som vandrat dessa gator, utbrister Barbro.
Stadsvandringarna börjar den 5 juli klockan 18.00 och pågår alla tisdagar till och med 30 augusti.
– Det blir grupper på mellan två och 30 personer, men det måste förbokas, säger Leone som hoppas på att många Borlängebor tar chansen att följa med.
– Vi tror att även de kan tycka att det är intressant.

 

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS