ANNONS

“Vi har stor social gemenskap, gör resor och utflykter tillsammans. Det är en väldigt viktig del som binder oss samman”, säger Karin Bäck (längst fram till höger i bild) för Falu vävstuga. Den 20 oktober firar man 40 år och bjuder in till utställning och kalas i lokalerna på Fridhemsvägen i övre Norslund.
Foto: Sonny Jonasson

40-årsjubilerande hantverksproffs spinner framtidens väv

FALUN Tradition i kubik – men ingen väv är den andra lik. På Falu vävstuga vårdas och vitaliseras ett uråldrigt hantverk. Med samtida värden och framtida syften.

Nu firar man 40 år.
– Vid sidan av vävandet är den sociala gemenskapen väldigt viktig, berättar Karin Bäck i vävstugans arbetsgrupp.
Gammal kärlek rostar aldrig. Och tidens tand tar inga tärande tuggor på de vävstolar som utgör verktyg i en för Falun mycket långlivad hantverkstradition.
Falu vävstuga – tidigare vid Slussenområdet men sedan åtta år med bas i övre Norslund – har bundit ihop tid med rum och tajt vävteknik i hela 40 år. En styv bedrift värd att salutera.
– Den 20 oktober är alla välkomna att fira med oss, det råder öppet hus och vi bjuder på kaffe och utställning av våra egentillverkade väverier, förkunnar Karin Bäck och hennes järntrust av vävproffs.

Vävstugans arbetsgrupp frontar verksamheten som består av cirka 20 aktiva men som på medlemstariffen uppvisar hela 50 namn. Här görs verklighet av rådande tidsandas utbredda ambitioner om hållbarhet och miljöriktat skapande.
– Ja, det här är verkligen återbruk, framhåller Birgitta Larsson.
Vävkamraterna Gunilla och Britt-Inger utvecklar rörande en hållbar händelsekedja.
– Vi använder ju gamla trasor, som till exempel gamla lakan. Mest för eget bruk men om man vill kan man också beställa produkter från oss efter egna önskemål.
Frekvent nyttjade material är ull, bomull och lin. Metoderna i själva vävandet är många, men en trio vanligt förekommande manövrar bär epiteten tuskaft, rosengång och dräll.
– Vi lär gärna upp nya förmågor och här kan man ge sig direkt på det praktiska vävandet och finslipa tekniken allt eftersom, framhåller Karin Bäck och nämner att man även uppbär samarbete med studieförbundet Vuxenskolan.

Likt många andra konstnärliga hantverksyttringar kan i väveriet skönjas trender och förändringar över tid.
– På 70-talet var det exempelvis vanligt med en viss typ av löpare, som är en långsmal bordsduk. Genom åren har vi sett att de tydligaste förändringarna sker inom val av mönster och färger, upplyser Karin.
Den kreativa delen i att närhelst andan faller på bevista vävstugan är en tillgång i sig.
Vänskapen medlemmarna emellan är än mer berikande.
– Vi har stor social gemenskap, gör resor och utflykter tillsammans. Det är en väldigt viktig del som binder oss samman, säger Karin Bäck i samma andetag som de snart förestående juletiderna kommer på tal.
– Då blir det vävda julklappar till både barn och barnbarn, vare sig de vill det eller ej, skrattar Karin i samklang med de nära vännerna i Falu vävstuga.

Falu vävstuga 40 år
Var: Falu vävstuga, Fridhemsvägen, övre Norslund.
När: Den 20 oktober, 10.00-16.00.

Facebook

ANNONS

ANNONS