ANNONS

Bengt Åkman och Jan Lindström är två av de eldsjälar i Väsman Vinterarena som ser till att Ludvikaborna kan åka långfärdsskridskor och längdåkning på sjön. “Det känns viktigt att kunna bidra till samhället och att sätta Ludvika på kartan”, säger Bengt.
Foto: Karin Diffner

Eldsjälar sätter Ludvika på vinterkartan

LUDVIKA. För fjärde säsongen i rad ser en rad eldsjälar i Väsman Vinterarena nu till att Ludvikaborna kan åka skridskor och skidor på Väsman och Burtjärn. – Det känns bra att kunna bidra till att sätta Ludvika på kartan, säger ordföranden Bengt Åkman.

Termometern visar några minusgrader och en blek vintersol speglar sig i Väsmans is. Vid Skuthamn håller Bengt Åkman på att resa upp skylten som visar banans sträckning och annan information. Blåsten hade stjälpt den.
– Vädret är vår bästa vän. Men också vår fiende, konstaterar han.
En av hans kollegor i styrelsen för Väsman Vinterarena, Jan Lindström, håller med.
– Ja, men det här blidvädret som vi haft några dagar har varit bra för banan, säger han.
Jan bor i Norrvik och Bengt i Sörvik. Därför är det naturligt att de tittar till varsin del av banan, liksom de andra sex ideella krafterna gör – så gott som dagligen.
– Bengt är ju en riktig eldsjäl, men vi får inte glömma bort de andra, säger Jan.

Sedan 2019 har Väsman Vinterarena med hjälp av medlemsavgifter och sponsring när vädret tillåtit plogat skridskobana och dragit upp spår för längdskidåkning på Väsman.
– Banan brukar gå från hamnen i centrum, men nu har det varit en råk så vi stängde av delen mellan Skuthamn och hamnen, förklarar Jan.
Hur långt går banan åt andra hållet?
– Förbi Laggarudden, Sörvik, Norrvik, Brunnsvik och till Dröverka, säger Bengt.

Berit och Erik Nysjö är två flitiga skridskoåkare som precis är på väg att åka den drygt nio kilometer långa sträckan. De har lite problem att ta sig ut från strandkanten till banan i pjäxor.
– Det var isigt här, säger Erik med ett leende.
– Ja, vi tänkte sanda, skojar Bengt tillbaka.
Erik och Berit flyttade till Smedjebacken från Gällivare 2007 och åkte tidigare ofta långfärdsskridskor på Runn.
– Men nu åker vi här på Väsman; det är ju mycket närmare och en jättebra bana, säger Berit innan de glider iväg norrut.

De som sköter banan och spåren är också intresserade av friluftsliv. Jan brukar nyttja skidspåren och Bengt har tidigare åkt skridskor.
– Men nu åker jag mest fyrhjuling.
En annan anledning till deras engagemang är att de vill göra något bra för Ludvika.
– Man vill att fler ska få en positiv upplevelse av den här fantastiska stan och sjön som vi har, säger Jan.
– Det blir en extra upplevelse när man ser flera hundra människor som åker här en solig dag, fortsätter han.
Bengt utvecklar resonemanget:
– För att inte tala om att se när någon av alla de nationaliteter som jobbar på Hitachi och aldrig satt sin fot på en sjö åker spark eller något, utbrister han.

Eldsjälarna får också höra mycket positiva kommentarer från allmänheten.
– Då blir man en tum längre, säger Bengt stolt.
Föreningen äger två fyrhjulingar med plogar och ska snart skaffa en ishyvel. Dessutom använder några sina egna fyrhjulingar och får då betalt för bensinen, vilket är den enda ersättningen.
– Man måste inte få betalt för allt man gör. Det känns viktigt att kunna bidra till samhället och att sätta Ludvika på kartan, säger Bengt.

Fotnot: Mer information och aktuell israpport finns på www.yourvismawebsite.com/vasman-vinterarena eller på föreningens Facebooksida.

Facebook

ANNONS

ANNONS