ANNONS

13-åriga Nora Edvinsson från Långshyttan kammade nyligen hem SM-guldet i hundsporten juniorhandling, tillsammans med Kexet, som är en welsh corgi cardigan. Enligt Svenska Kennelklubben är det bara en annan SM-vinnare som varit lika ung som Nora. “Drömmen är att bli proffshandler”, säger Nora.
Foto: Pär Sönnert

13-åriga Nora vann SM-guld tillsammans med Kexet: “Det var så stort”

LÅNGSHYTTAN 13-åriga Nora Edvinsson från Långshyttan kammade nyligen hem SM-guldet i hundsporten juniorhandling. Enligt Svenska Kennelklubben är det bara en annan SM-vinnare som varit lika ung. “Drömmen är att bli proffshandler”, säger Nora.

Tillsammans med Kexet, som är en welsh corgi cardigan, tävlade Nora Edvinsson i SM som avgjordes i Munkedal utanför Göteborg den 11-12 december.
– Handling innebär att man ska få fram det mest positiva och minimera det negativa med hunden. Som handler ska jag hjälpa hunden utan att ta över, jag ska vara ramen till tavlan kan man säga, förklarar Nora Edvinsson som har tävlat sedan hon var 10 år – vilket är den lägsta åldern som man får tävla inom juniorhandling.
– Detta är en av grenarna inom hundsport. Det gäller att samarbeta med hunden och så blir ekipagen bedömda av domare, säger Mikaela Edvinsson.

Dessutom får deltagarna uppgifter av domarna, som de ska lösa.
– Det kan handla om artteori, allt från frågor om tänder och raser. De måste kunna mycket om hundarna, anatomin, de olika raserna och vad hundraserna har använts till historiskt sett, säger Mikaela som tillägger att just welsh corgi cardigan är en vallhund, som främst använts för att valla kor.

Nora Edvinsson och Kexet poserar med vinnarrosetten och prischecken som de vann på SM. Foto: Pär Sönnert

Ekipaget har tävlat tillsammans hela året och vunnit alla tävlingar som de ställt upp i.
– Det har varit ett framgångsrikt år, konstaterar Nora.

Kexet ställs även ut av Mikaela.
– Tävlingarna i handling hålls på hundutställningar så först tävlar Kexet i handling med Nora och sedan ställer jag ut Kexet, som utsetts till årets utställningscardigan. Hon är verkligen vår guldhund, berättar Mikaela.

Att säga att Nora fått hundsportintresset med modersmjölken är ingen underdrift. Snarare tvärtom.
– Nora var med på sin första hundutställning när hon var fyra dagar gammal. Jag har hållit på med hundar hela mitt liv, säger Mikaela.

Förväntningarna på SM-tävlingen var att kanske nå topp åtta.
– Det var ett öppet SM i år, där deltagarna var mellan 10 och 17 åt. Hela landslaget var ju med i samma tävling så vi trodde att det skulle bli svårt. Efter att Nora blivit bland de åtta bästa så fick deltagarna rada upp sig och så pekade domaren ut de som inte gått vidare. Då var Nora kvar bland de fyra bästa. Vi tittade på varandra och tänkte “Vad händer?”, berättar Mikaela.

De fyra tävlandena fick sedan göra ett moment med “jokerhundar”, där rasen var hemlig för både deltagarna, domare och publik.
– Då kastade de in varsin schäfer som jokerhund, vilket var väldigt oväntat. Och schäfrarna hade suttit i en bil hela dagen och var väldigt rastlösa. Där var Nora smart och valde helt rätt taktik, berömmer Mikaela.
– Vi hade fem minuters uppvärmning, för att lära känna hunden. Jag lade hela den tiden på att springa med hunden så att den skulle springa av sig. Jag fick lite panik i början men det löste sig, säger Nora.

Till slut stod det mellan Nora/Kexet och ett annat ekipage.
– När domaren gav Nora den vinnande rosetten så började vi gråta, båda två. Det var så stort, säger Mikaela.

Nora Edvinsson med priserna och prischecken som hon kammade hem vid SM i juniorhandling som avgjordes i Munkedal helgen före lucia. Foto: Pär Sönnert

Det enda smolket i glädjebägaren var att det var “fel år” att vinna SM.
– Vinnaren får nämligen åka till den jättestora hundtävlingen Crufts i England men i år så har just handlingen ställts in på Crufts. Så det är lite surt. Nora har dock vunnit en prischeck på 12 000 kronor som ska gå till något inom hundsport. Hon skulle kunna åka till Crufts, som publik, eller kanske till någon annan tävling eller göra ett besök på en kennel. Vi får se vad det blir, säger Mikaela Edvinsson.

Ett annat mål är att kvala in till landslaget. Fyra ekipage kan kvala in varje år, via uttagningarna.
– Jag har kvalat in till landslagsuttagningarna vid alla tre försök men inte kommit med till landslaget. Nästa chans är i september, säger Nora.

Har du hunnit fira SM-guldet?
– Ja, de hade en överraskningsfest för mig häromdagen, med släkt, vänner och sponsorer. Det var roligt, säger Nora.

“Det har varit ett framgångsrikt år”, konstaterar Nora Edvinsson som, tillsammans med Kexet, vunnit alla tävlingar som de ställt upp i under 2021. Foto: Pär Sönnert

Inom juniorhandling får man tävla till dess att man fyller 18 år, så Nora har flera år kvar. Sedan har hon drömmen klar.
– Jag drömmer om att bli proffshandler, säger Nora.
– På ett sätt är hon redan det. Det är många som vill att Nora ska tävla med deras hundar. Handling är inte lika stort i Sverige som i andra länder men det är väldigt stort i USA och där har alla tävlingshundägare sina hundar hos proffshandlers, säger Mikaela.

Kexet gör snart ett uppehåll med tävlingarna och i stället väntar andra utmaningar. Hon ska nämligen paras i februari eller mars. Foto: Pär Sönnert

Ett tag framöver får dock Nora tävla med andra hundar än just Kexet, som har andra utmaningar framför sig.
– Vi ska para Kexet i februari eller mars. Det är många uppfödare som vill köpa hennes valpar. Så Kexet är indisponibel när det gäller tävlingar nästa år, säger Mikaela.
– Eventuellt kan hon vara med i nästa SM, i december 2022, säger Nora.

En uppgift som följer med SM-guldet är att fylla i den bok som har fungerat som vandringspris sedan 1994. Här ska en vinnarbild på Nora och Kexet sättas in, tillsammans med information om vinnarna. Foto: Pär Sönnert

En uppgift som följer med SM-guldet är att fylla i den bok som har fungerat som vandringspris sedan 1994.
– Alla vinnare ska klistra in en vinnarbild och information om det vinnande ekipaget. Det ska vi pyssla med framöver, säger Mikaela Edvinsson.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter), nr 52, 2021

Facebook

ANNONS

ANNONS