ANNONS

Dan Anderssonmuseet i Ludvika skyltar med 14 strofer av Dan Andersson.
Foto: Veronica Rigtorp

100-årsminnet uppmärksammas med utvalda strofer

Till 100-årsminnet av Dan Anderssons tragiska död har 14 strofer valts ut. De ska nu visas i fönstret på Dan Anderssonmuseet.

– Efter ett beslut från fullmäktige arbetar vi med att ta fram strofer ur hans diktsamling som så småningom kommer att överföras till sten eller annat material, som sedan kommer att finnas på olika platser, berättar Gigi Karlestedt, vice ordförande i Dan Andersson-sällskapet.
Ett 25-tal personer har skickat in förslag på strofer under sommaren. En jury på sju personer har gått igenom alla förslag och till slut enats om de som visas i museets fönster.
– Om vi kan producera alla återstår att se då vi håller på med att ta in offerter för denna tillverkning, meddelar Gigi Karlestedt.
– I nuläget är budgeten inte definitiv men i godkänd tjänsteskrivelse har man angett en summa på 200 000 kronor som ska avsättas till utförandet. Antal skyltar som görs beror på de ekonomiska förutsättningarna. Vad räcker pengarna till? Vi måste räkna in alla kringkostnader som till exempel montering, klargör Anna Silfverin, kultursekreterare på Ludvika kommun.

I samband med att stroferna tillverkas och monteras kommer kommunen att ta fram ett informationsmaterial där ytterligare information om strofen eller dikten presenteras mer ingående.
Till 100-årsminnet av Dan Anderssons tragiska död höll Dan Andersson museet öppet på årsdagen med gäster som Maria Norgren, Christer Lindén och Ellinor Brolin.
Dan Andersson Sällskapet arrangerade dessutom, i Stockholm den 16 september, en invigning av den minnesplakett som satts upp på Bryggargatan 5, där poeten och författaren Dan Andersson dog av cyanväteförgiftning i rum 11 på Hotell Hellman.
Hotellet låg på Bryggargatan 5, men revs cirka 1967.

Arbetet med att ta fram denna har genomförts av Lars Erik Ludvig Eriksson, med förtroende av Sällskapet.
Lars Erik Ludvig Eriksson har satt ihop texten och valt ut en passande strof ur en dikt, och Sällskapet har godkänt texten.
Skulptör för plaketten är Jonas Högström. Länsstyrelsen Stockholm står för 90 procent av kostnaderna och Dan Andersson-sällskapet står för de resterande 10 procenten.
Rosengrens Metallgjuteri AB har gjutit plaketten.
Fastighetsägaren Vasakronan AB har tagit på sig att montera plaketten.

Plakettens texten är som följer:
Dan Andersson 1888–1920
Den 16 september 1920 dog poeten och författaren Dan Andersson av cyanväteförgiftning i rum 11 på Hotell Hellman på Bryggaregatan 5. Han blev 32 år gammal. Hotellet låg på denna plats men revs ca 1967. Hotellbyggnaden var uppförd 1815. Dan Andersson är begravd på Lyvikens kyrkogård i Ludvika.

Här somnar en man från sitt eget ve,
här slutar ett djur sin strid –
du liv, det var allt du hade att ge
och detta är dödens frid.

(Du liv… ur Kolvaktarens visor)

Facebook

ANNONS

ANNONS